2021.04.14 02:52

Orbán Viktor kormánya, menekültstátuszt adott a körözött korrupt Gruevszki-nek!

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem erősítette meg a fideszes Magyar Idők értesülését, de ismerve a szennylap kormányzati propagandában betöltött szerepét, készpénznek vehetjük a hírt. A hivatal egyébként arra hivatkozott, hogy csak az érintettnek, illetve az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást az ügyben.

Valaki megint hazudik Gruevszki-ügyben

Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint, a parlamenti bizottság mai ülésén Végh Zsuzsanna arról beszélt, hogy Gruevszki kérelmének elbírálása még nem zárult le és az egy hosszadalmas folyamat, sokáig tart majd. Mirkóczkit ezért is döbbentette meg, hogy lényegében egy órával azután, hogy a bizottsági ülés véget ért, a Magyar Idők már tényként írt arról, hogy az eljárás lezárult. Mirkóczki szerint tehát egyértelmű, hogy valaki megint hazudott az ügyben.

A jobbikos politikus egyébként azon is megdöbbent, hogy hiába kérdezett részleteket a Gruevszki-ügyről, a bizottságban egyáltalán nem válaszoltak ezekre a kérdéseire a volt macedón kormányfő személyes adataira hivatkozva. Ez azért is figyelemreméltó, mert a kérdések jelentős része nem Gruevszki személyes adataira, hanem arra vonatkoztak, hogy a magyar állam miképpen segítette őt a balkáni “utazása” alatt. Sajtóértesülések szerint ugyanis bár Macedóniából való kiszökését nem segítették magyar diplomaták, de kapott magyar diplomáciai segítséget, amikor Albániából Magyarországra érkezett.

Ami biztos, hogy a jogerős börtönbüntetés elől menekülő volt kormányfő útlevél nélkül, a magyar állam segítségével jutott be Magyarországra. Egyre bizonyosabb az is, hogy Gruevszki ügye nem jogi, hanem politikai ügy: a kormány a törvényt megkerülve biztosította, hogy az elítélt férfit ne a tranzitzónában, hanem Budapesten hallgassa ki a menekültügyi hivatal.

Orbán személyesen dönthetett

A HVG szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntése volt, hogy a korrupció miatt elítélt Nikola Gruevszki magyar menekültstátuszt kapjon.

A lap szerint a magyar kormány arra számít, hogy a gyors ügymenet hatására a kialakult botrány gyorsan és komolyabb hazai vagy nemzetközi következmények nélkül ül majd el.

A HVG ugyanakkor emlékeztet, hogy amennyiben a volt macedón elnök valóban megkapta a menedékjogot, ahogy arról a fideszes Magyar Idők beszámolt, akkor gyakorlatilag politikai hullának tekinthető.

A lapnak ezzel kapcsolatban így nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő szakértő:

“Annak ellenére kapta meg a menedéket, hogy a magyar kormány is tudja, Gruevszkiből immár már nem lehet politikai, vagy gazdasági hasznot húzni. Ez is arra utal, hogy egy személyes ígéret betartásáról van szó.”

A névtelen nyilatkozó hozzátette: három magyar nagykövetség – a tiranai, a podgoricai, valamint a belgrádi – is bekapcsolódott Gruevszki Magyarországra szállításába, s a politikus Tiranában engedélyt is kapott arra, hogy belépjen Magyarországra, már nem volt kétséges, hogy az exkormányfő megkapja a menedéket.

Alfahír nyomán