Közösségi oldalak

Hírek

OGYÉI-főigazgató: 90% feletti hatékonyságú az orosz vakcina

Kilencven százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1-en.

Szentiványi Mátyás szerint az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinát az idősebb korosztályban is vizsgálták, csak alsó korhatára van, 18 év felett mindenkinek beadható.

A Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött: az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megnézték az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Miután minden kérdésükre kielégítő választ kaptak, január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát. A közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat, ott várhatóan pár hónap alatt zárulhat le az engedélyezési folyamat.

Szentiványi Mátyás arról is beszélt, hogy az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes termelni. Elmondása szerint a Sinopharm-vakcina hatásmechanizmusa a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltáséhoz hasonló.