Közösségi oldalak

Hírek

Nem tanult a felfüggesztettből, most mehet a sittre!

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 49 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki a megrendelőjétől építőanyagokra átvett 400.000.-Ft-ot a saját céljaira költött.

A férfit a Békéscsabai Járásbíróság a 2022. június 21-én jogerőre emelkedett büntetővégzésével kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év időtartamú börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Ez az elítélés azonban nem bírt kellő visszatartó erővel, mert a büntetővégzés jogerőre emelkedése után nem sokkal a férfi újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követett el.

A férfi 2022. szeptember hónapjában abban állapodott meg egy békéscsabai nővel – a későbbi sértettel –, hogy az annak tulajdonában álló lakótelepi tömblakásának fürdőszobáját felújítja. A sértett a megállapodásuknak megfelelően 2022 szeptemberében négy részletben átadott a férfinak összesen 504.000.-Ft-ot bojler, wc csésze és öblítő, csempe és járólap, valamint a vízvezeték-szereléshez szükséges anyagok és ragasztók megvásárlására. A férfi az átvett pénzből egy darab villanybojlert vásárolt 100.000.-Ft értékben, amit át is adott a sértett részére, a többi anyagot azonban nem vásárolta meg és a pénzzel sem számolt el a sértett felé, a vállalt munkát el sem kezdte. Ily módon a férfi cselekményével a vállalkozási szerződés alapján neki anyagköltségre átadott 404.000.-Ft-ot jogtalanul eltulajdonította.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet beismerése esetén is végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményeket a korábban vele szemben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett a 2 év időtartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtására is – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.