Nem kapott érdemleges választ a kormánytól Jakab Péter arra, hogy miért keres többet egy román pedagógus a magyarnál

Miközben már egy romániai pedagógus is jobban keres egy magyar tanárnál, addig a kormány rendkívül kínos módon igyekszik elkerülni a válaszadást, hogy miért nem képes rendezni a pedagógusok bérét.

Mint ismert: a legfőbb probléma az, hogy a bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként “vetítési alap” néven. Így például ebben az évben kizárólag azon tanárok fizetése emelkedik, akiknek a szakmában töltött idejüknek köszönhetően magasabb pedagógus bérkategóriába lépnek át. A minimálbér 2014 óta közel 50 százalékkal nőtt, és mára a szakmunkás minimálbér is elérte a kezdő diplomás pedagógusfizetést.

A kezdő tanári fizetés 130-140 ezer forint körül mozog

Az elmúlt hetekben a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amelyben arra volt kíváncsi, hogy

“Miért keres a nemzetgazdasági átlag alatt az oktatási szektorban dolgozók jelentős része?”

A Policy Agenda legfrissebb kutatása szerint az oktatásban dolgozók bére a nemzetgazdasági átlagbérhez képest negatív irányban mozdult el.

Mint írta:

Jóllehet az oktatásban dolgozók anyagi megbecsültségének hiányáról a széles körű közvélemény lényegében egyetért, a közzétett adatok letaglózóan hatnak még a szakmában dolgozókra is.

Jakab Péter az Alfahírnek úgy fogalmazott:

itt volna az ideje, hogy a pedagógusok végre az őt megillető helyükre kerüljenek és valódi megbecsülést kapjanak idehaza.

Érdemi választ “a kormány chatbot-ja”, Rétvári Bence nem adott. Lényegében két oldalon keresztül sorolta az államtitkár, hogy milyen intézkedéseket hajtott végre a kormány, ezen felül arról sem feledkezett meg válaszában, hogy az ellenzék együttműködik az őszi önkormányzati választáson.

Az államtitkár szerint nagyszerű eredményeket produkál a magyar oktatás

Rétvári szerint a pedagógusok bére folyamatosan emelkedik, arra azonban nem tért ki, hogyha valóban erről van szó, akkor hogyan lehetséges, hogy már egy román pedagógus is jobban keres nettó 30 ezer forinttal.

Alfahír