MSZP: Az oktatás nem kiváltság

Miklós Attila

Három hét és ismét kezdődik az iskola. Az Emberi Erőforrások Minisztériumanormális, megszokott menetrend szerint tervezi a tanévet. Reméljük, hogy nem lesz rendkívüli helyzet és minden intézményben meg fog kezdődni az oktatás. Azonban készülni kell arra az esetre is, ha tovább növekszik a megbetegedések, a koronavírus fertőzések száma.

A tapasztalok alapján, a tanév rendjét korábban meg szokták jelentetni. A késésen a bizonytalanság is felfedezhető.A tanév végén elrendelt leállásból több következtetést vonhattunk le és több javításra, átgondolásra várórészlet is megmutatkozott. Az országban tapasztalt problémák Békéscsabán is jelentkeztek. Nem volt egységes platform az otthoni oktatáshoz, a diákok nem minden esetben rendelkeztek a digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel. Több esetben is a pedagógusok kreativitásán múlt, hogy a nehézségek ellenére be tudták fejezni a tanévet.

Most is a pedagógusok kreativitására épít a minisztérium, amikora legeredetibbtanmenet keresik, amelynek szerzőit oklevéllel ismerik el. Az eredmény kihirdetéséig a minisztérium elemez, és szakmai egyeztetéseket ígér a problémákat okozó esetekben.Reméljük, hogy szeptemberig a problémák megoldására is lesz idő.

A felmérések szerint Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermeknek kisebb vagy nagyobb nehézséget jelent, hogy hozzáférjena megfelelő minőségű oktatáshoz. Nincsenek megfelelőeszközei, támogató környezete, lakhatása, vagy az életkorának nem megfelelő a táplálkozása. Pedig az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés teszi lehetővé az előrelépést, az előrejutást és a biztos, munkára alapozott élet megteremtését. Megengedhetetlen, hogy egyes diákok már szeptember első napján, az iskolába való belépéskor jelentős hátránnyal induljanak.

Idén gyerekenként átlagosan 33 560 forintot terveznek a családok az iskolakezdésre költeni. Az átlag azonban megtévesztő, hiszen van olyancsalád ahol 10 ezer forintból, vagy még annál is kevesebből kell kihozni az iskolakezdést. Ezért idén is tanszercsomagokkal igyekszünk segíteni, egy kicsit könnyebbé tenni az iskolakezdést a nehéz körülmények között elő családoknak. Reméljük, ezzel is tudjuk növelni annak az esélyét, hogy minden gyermek hozzáférjen a használható, piacképes tudáshoz.

Az MSZP Békéscsabai Szervezete nevében:
Miklós Attila
elnök