Mit tudhat Simonka a Fideszes korrupciókról? – Még törvényt is módosítottak miatta?

Míg Demeter Márta LMP-s képviselőt mondvacsinált okkal meghurcolják a Fideszesek addig Simonka György ügye miatt, még törvényt is módosítottak. Mint azt portálunk nemrég megírta, Simonka nem oly régen fent járt a Karmelita kolostorban Orbánnál. Vajon ezt fundálták ki?

Simonka György tavaly október 29. óta várja a bírósági eljárás megindítását; bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg az ügyészség (egyebek mellett két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással; két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel; két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel vádolják).

A költségvetési törvénybe rejtették a korrupcióval vádolt fideszesnek kedvező módosítást

Azonban a Népszava kiszúrta, hogy a költségvetési törvényben elrejtettek egy Btk.-t érintő javaslatot, amely a bűnszervezet fogalmát írja át. Mostantól kizárólag akkor minősíthető egy bűnözői kör bűnszervezetnek, ha az legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. Tehát mostantól meg kell állapítani három tételt is:

  • az elkövetők közötti alá-fölérendeltségi viszonyt,
  • a munkamegosztást,
  • és konspiratív kapcsolatrendszert.
  • Ha ezekre nincs mód, akkor az ítélet is jóval enyhébb lesz.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint ez a módosítás nemcsak a bűnbandáknak kedvezhet majd, hanem az olyan kormánypárti politikusoknak, is akik – mondjuk úgy – hibáztak (esetünkben Simonka György). A kérdés, megéri-e.