Miklós Attila: A békéscsabai sportcsarnokot úgy újították fel, hogy egy hét után be kellet zárni!

A sportban sokszor hallunk átkokról, rossz sorozatokról, de az ritka, hogy ezek az átkok a csapatok otthonát, a stadionokat, a csarnokokat érintsék. Építmények esetében inkább emberi hibákról beszélhetünk. Ahogy ez a városi sportcsarnokunk esetében történik. A csarnokunk felújítását a Modern Városok Program keretében 2019. november 29-én kezdték meg, amikor a kivitelező Swietelsky Építő Kft. megkötötte a szerződést, amelynek keretében 1 milliárd forint körüli összegért vállalta, hogy megújítja a Városi Sportcsarnok lelátóját, fény- és hangtechnikáját, fűtését, hűtését, vizesblokkjait és a legfontosabbat, a sportcsarnok színpadát, a küzdőteret.

A munka során a befejezési határidőt többször módosították. Először júliusban 51 nappal, majd szeptemberben újabb 30 nappal hosszabbították meg a határidőt. A szerződés módosításokban a késés miatti kötbért meg sem említették. A tervezetthez képest majdnem 3 hónappal később elkészült a beruházás. Átadás, sajtóbejárás, csinnadratta, fotózkodás, beköltözés. Műszaki hiba és bezárás. A csarnokot egy hétig sem lehetett használni.

A problémák a küzdőtérrel adódtak. Néhány napos használatot követően sportolásra alkalmatlanná vált, azaz használhatatlan lett. Összegezve a mindennel együtt 1 milliárd 202 milliós, 3 hónapot csúszó felújítás élettartama alig 1 hét volt. Ezt se gondos, se szorgalmas munkának nem nevezhetjük. Jónak meg egyáltalán nem. Most kezdik a körbemutogatást, a hibáztatást (ami egyre gyakoribb az utóbbi időben), és megkezdik a hibajavítást. Komoly anyagi és szervezési problémát okozva ezzel a csarnokot otthonukként használó csapatainknak, a nézőknek, szurkolóknak, a sportbarátoknak.

A Modern Városok Program megvalósuló projektjeiről, azok költségeiről kevés tájékoztatást kapunk, illetve amikor kapunk azok sok esetben késésről, drágulásról, csúszásról szólnak. A Programot többször neveztük már hamuban (vagy inkább kamuban?) sült pogácsának, a kimeríthetetlensége miatt. A Modern Városok Program keretében jelenleg 328 millió forintért terveztetnek egy új, multifunkcionális sportcsarnokot (a tervezése ennek is csúszik minimum 30 napot) és elkezdik a nagyszabású piacfejlesztést is, 8 milliárdért. Mennyi lesz a végleges költség? Mikorra készül el? Milyen minőségben? Majd ha elkészül megtudjuk? Fontos leszögeznünk, hogy nem a fejlődés, nem a fejlesztés ellen vagyunk, hiszen Békéscsabának nagy-nagy szüksége van szinte minden téren a fejlődésre. Az ésszerűtlen kapkodás, az árdrágítás, a hanyag munkavégzés, az ellenőrzés hiánya, a következmények nélküli szerződésmódosítások viszont nem Békéscsaba és nem az itt élők érdeke.

– fejtette ki véleményét az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében Miklós Attila elnök

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – Impresszum