Még a törvénysértéstől sem riad vissza a Fidesz ha a kétharmad van veszélyben?

Bíró László (b.) és Jakab Péter. Fotó: Jakab Péter / Facebook

A Jobbik elnöke, Jakab Péter pénteken számolt be róla a közösségi oldalán, hogy a Fidesz különös jogi trükköt vetne be annak érdekében, hogy megakadályozza a Jobbik tagjaként, de az összes ellenzéki párt közös jelöltjeként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében indulni kívánó Bíró László rajthoz állását.

írja a Magyar hang.

A választókerületben a fideszes Koncz Ferenc elhunyta miatt időközi választást tartanak október 11-én. A kormánypártok az elhunyt képviselő lányát, az eddig Magyarország washingtoni nagykövetségén politikai tanácsadóként dolgozó Koncz Zsófiát kívánják indítani. A borsodi mandátum sorsa abból a szempontból is fontos lehet, hogy ha azt elbukná a kormánykoalíció, akkor csak 132 képviselői helyük maradna, amivel technikailag elvesztenék a kétharmados többségüket az Országgyűlésben.

Koncz Zsófia már megkezdhette az induláshoz szükséges aláírások gyűjtését, míg ez nem mondható el az ellenzék jelöltjéről, Bíró Lászlóról, mivel – a Jobbik elnökének közlése szerint – a pénteki határidő lejárta előtt pár perccel a Fidesz fellebbezéssel élt az ellen, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elindulhasson. A Fidesz azzal érvel, a szerintük nem Jakab Péter a Jobbik elnöke, mert bár január 25-én megválasztották, a bíróság ezt a változást hét hónap alatt sem vezette az online adatbázisban.

Jakab Péter ugyanezen, pénteki bejegyzésében hivatkozik egy 2020. júliusi végzésre is, amely szerint immár ő az elnök. A Jobbik elnök-frakcióvezetője ennél többet nem árult el pénteken erről a bizonyos végzésről, ám azt most lapunk megszerezte, és nyilvánosságra is hozzuk.

A 7.Pk.60.836/2003/74 számú dokumentum tanúsága szerint a Jobbik 2020. márciusában benyújtotta a tisztújításról szóló dokumentumokat, majd a bíróság kérésére még további mellékleteket is csatolt hiánypótlásként. A bíróság megállapítja, hogy a Jobbik a változásbejegyzéshez szükséges iratokat benyújtotta, így Sneider Tamás és a korábbi elnökség mandátuma megszűnt, és Jakab Péter és alelnökei a párt törvényes képviselői.

Magyar hang