Közösségi oldalak

Hírek

Magyar Péter: A kormány vállalja a felelősséget és távozzon a hivatalából

Magyar Péter: A kormány vállalja a felelősséget és távozzon a hivatalából

A kormány és Polt Péter távozását követelte Magyar Péter a kedd estére meghirdetett demonstráción. Egyúttal bejelentett egy újabb tüntetést is április 6-ára. A NER-ből kiugrott jogász egész nap szolgált fejleményekkel: reggel nyilvánosságra hozta a már korábban ígért hangfelvételt, azután az ügyészségen hallgatták meg, estére pedig megszervezte a demonstrációt.

Ez nem egy jobb- vagy baloldali tüntetés, ez egy nemzet demonstrációja, mert egy nép azt mondja, hogy elég volt – ezzel kezdte a beszédét kedden kora este a Legfőbb Ügyészség épülete előtt Magyar Péter. Szavai szerint Magyarország a legnagyobb politikai, morális és jogi válságába süllyedt néhány hét alatt pedofil bűncselekmények eltussolásával, kegyelmi botránnyal, korrupt végrehajtókkal és korrupt kormánytagokkal, adófizetői százmilliókból fenntartott rogáni propagandával és kézivezérlésű titkosszolgálatokkal.

Felidézte, hogy az ügyészségen átadott egy hangfelvételt, amelyen hallható az akkori regnáló igazságügyi miniszter – aki a volt felesége, Varga Judit –, aki elmondja, hogy büntetlenül és szemberebbenés nélkül belenyúlhattak ügyészségi iratokba. Szerinte a mögöttük lévő ügyészek nem tehetnek mást, mint tanúként meghallgatnak több kormánytagot, majd később magát a miniszterelnököt is. Felsorolta, hogy milyen büntetési tételek várhatók az általa felsorolt bűncselekményeknél, mire a tömeg skandálni kezdte, hogy „Börtönbe!”. Szerinte független vizsgálat és valódi felelősségre vonás csak akkor várható, ha Polt Péter legfőbb ügyész haladéktalanul távozik a hivatalából.

Fél hét előtt nem sokkal fáklyákat osztogattak a helyszínen lévőknek, hogy azokkal vonuljanak át a Kossuth térre. Magyar Péter egy magyar zászlóval a kezében sétált. Háromnegyed hét körül meg is érkeztek a parlament épületéhez, voltak, akik már eleve ott várták őket. Nagy Ervin csak bekapcsolódott mégis, a Mi vagyunk a grund című dalt ugyanis a kisteherautón kialakított színpadról énekelte.

Az Országház épületétől végül kicsit távolabb kellett menniük, mert a rendőrség megtiltotta, hogy az autóval behajtsanak.

Magyar Péter a Kossuth tér sarkában újra színpadra állt. Megköszönte, hogy ilyen sok ezren elmentek és együtt tudnak kiállni és elmondani a hatalomnak, hogy elég volt. Mint mondta, Magyarországot sokat hívják következmények nélküli országnak, de „ennek most véget vetünk”. Felidézte, hogy Orbán Viktor nem reagált az egész ügyre, csak annyival intézte el, amikor megkérdezték, hogy tévésorozatokkal nem foglakozik. A tömeg itt skandálni kezdte, hogy „Mondjon le!”. Magyar Péter sorolni kezdte, hogy mi mindennel nem foglalkozik még a miniszterelnök: jogállamisági kérdésekkel, Isztambuli Egyezménnyel, nőügyekkel, reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival, üzleti és cégügyekkel, szakmai fórumok álláspontjával, otthonápolókkal, ellenzéki beadványokkal és talán a tanárokkal sem, kegyelmi ügyekkel. Arra volt kíváncsi, hogy miért nem szólal meg a korrupciós botrányban. Ahogyan arra is, hogy minek van igazságügyi miniszter és ügyészség, ha Rogán Antal dönti el, hogy milyen nyomozati anyag kerülhet a bíró elé. Azt a kérdést is feltette, miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy Varga Judit javasolta-e K. Endrének a kegyelmet. Itt meg is jegyezte, hogy nem javasolta.

Magyar Péter szerint azért vannak ott, hogy mindezen változtassanak, nyomást gyakoroljanak a kormányra és álljanak ki a közös ügyeikért, a gyermekeikért és a kormányt. Majd egy perc néma csendet kért annak a bicskei fiúnak, aki öngyilkos lett. – Nem úszhatja meg Balog Zoltán, Rogán Antal és a maffaiállam feje, Orbán Viktor sem – mondta, követelve, hogy az Orbán-kormány és annak tagjai nézzenek a magyar emberek szemébe, vállalják a felelősséget és távozzanak a hivatalukból. Mondatai után zúgott az „Orbán, takarodj!”.

Beszéde végén áldott húsvétot kívánt, majd bejelentett egy újabb demonstrációt: április 6-án 15 órára a Kossuth térre. – Követeljük több százezren, hogy a kormány adja vissza a hatalmat a népnek – mondta.

A Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt már hat óra előtt elkezdtek gyülekezni az emberek. Az ügyészség bejáratához egy molinót feszítettek ki azzal a szöveggel, hogy „Polt Péter, lebuktál te is”, ez előtt állítottak fel egy mikrofont. Ugyanakkor megérkezett egy kisteherautó is, amellyel Nagy Ervin színész vitt ki profi hangtechnikát, ezzel segíti a tüntetést. Hat óra után néhány perccel érkezett meg a helyszínre Magyar Péter, taps és éljenzés fogadta. Amint fellépett a színpadként funkcionáló kisteherautóra, többen skandálni kezdte, hogy „Nem félünk!”.

A demonstrációt kedden kora délután hirdette meg Magyar Péter, miután befejeződött meghallgatása az ügyészségen és nyilvánosságra hozta a feleségével zajlott beszélgetését. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az ominózus hangfelvételen az hangzik el Varga Judittól, hogy az úgynevezett Völner-Schadl korrupciós botrány irataiból – feltehetően Rogán Antalék, de a nevét csak Magyar Péter mondja ki – „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be…”; „persze, magukat kihúzatták”. Később az is elhangzik, hogy „ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”. – Követeljük ennek az ügynek a független, objektív, politikai befolyásolástól mentes kivizsgálását, a valódi felelősök megbüntetését és minden szükséges tanú meghallgatását. És hogy ha ott összegyűltünk, akkor utána sétáljunk át békésen a Kossuth térre, és követeljük a kormány lemondását, és mondjuk azt ki, hogy eddig és ne tovább – fogalmazott.

Borítókép: Magyar Péter a demonstráción. Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna

Forrás: Magyar Hang