Lakossági felháborodás tömeges vonulás miatt Medgyesegyházán

Az elmúlt hetekben a COVID-19 fertőzés tekintetében az addig fehér foltnak számító Mezőkovácsházi járásban is jelentős aggodalom ütötte fel a fejét.

Sajnálatosan a térségben egyre több a pozitív teszteredmény, amelyben a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum Magyarbánhegyesi Fogyatékosok Otthonának tömeges koronavírus-fertőzése is közrejátszik. Az otthon lakóinak és dolgozóinak kétharmadánál, összesen 88 ellátottnál és 33 dolgozónál lett pozitív a teszt eredménye, amely elsősorban Magyarbánhegyest és szomszédos Medgyesegyházát érinti.

Valószínűleg ennek az aggasztó folyamatnak volt következménye az a lakossági felháborodás is, amely november 14-én, szombat délután Medgyesegyházán ütötte fel a fejét, mikor a település központjában egy nagyobb gyülekezés vette kezdetét.

Mint kiderült egy roma temetési szertartásra érkezett a hozzávetőlegesen 100 fős tömeg, akik mintegy kétórás gyülekezést követően indultak el lassú menetben, lovas hintó felvezetésével, gyalogosan, illetve gépjárművekkel a Nagykamarás irányába vezető út mellett található katolikus temetőbe. A vonulásnál a máskor megszokott rendőri felvezetés sem volt látható, mivel a rendőrség feltételezhetően csak egy lakossági bejelentést követően érkezett a helyszínre, amikor a menet már a temető felé kanyarodó útra érkezett.

A kormány november 10-én, rendelkezett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről, amelyben a 484/2020. (XI. 10.) Kormány rendelet 4. § (1) pontja tiltja a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulást és a gyülekezést, továbbá a rendelet 50 főben határozza meg a temetéseken résztvevők maximum létszámát.

Az esettel kapcsolatban kértem tájékoztatást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó osztályától, akik csak részben válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésre.

Tájékoztatásuk alapján a temetésen az egybegyűltek létszáma nem haladta meg a jogszabály által megengedettet. Jogsértés, rendőri intézkedés nem történt.

A közterületen történt csoportosulásról, gyülekezésről, valamint a rendőri felvezetés nélküli, forgalom akadályozó menettel kapcsolatban a tájékoztatásuk értelmében, nem alakítottak ki álláspontot.

László Attila Tibor