Közösségi oldalak

Hírek

Karácsony Gergely új oltási programot sürget a kínai vakcinával oltott időseknél

Nemcsak egyszerűen engedélyezni kell a koronavírus elleni harmadik oltást, hanem kifejezetten oltási programot kell hirdetni a 60 évnél idősebb, Sinopharmmal oltott emberek esetében – mondta pénteki rendkívüli budapesti sajtótájékoztatóján a főpolgármester.

Karácsony Gergely az Orbán Viktor miniszterelnök által a Kossuth rádióban elmondottakra reagált, miszerint a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.

A főpolgármester – amellett, hogy üdvözölte a miniszterelnök bejelentését – azt mondta: a kormány „bátortalan lépései” helyett sokkal gyorsabb, aktívabb és proaktívabb cselekvésre van szükség, ezért „szeretné felszólítani” a kormányt, hogy szervezzen oltási kampányt kifejezetten a Sinopharmmal oltott idősek felüloltására. A kormánynak ki kell mondania azt is, hogy nem olt többet a 60 évnél idősebb korosztályban Sinopharm-vakcinával – tette hozzá.

Karácsony Gergely arra is felszólította a kormányt, hogy legyen általános és ingyenes állami antitest-tesztelés az érintetteknek. A kabinetnek tárgyalásokat kell kezdeményeznie a kínai beszállítókkal a már fel nem használandó vakcinák visszavásárlásáról – mondta.

Karácsony Gergely szerint egy fontos győzelmet ért el az ellenzék azzal, hogy a kormány végre belátta: szükség van a harmadik oltásra a Sinopharm-vakcinával kezelt idős emberek esetében.

A kormány jó irányba tett lépést, de az nem elégséges. Nemcsak arra van szükség, hogy engedélyezze a háziorvosoknak a javaslatételt a harmadik oltásra, hanem azt a kormánynak kell megszerveznie – hangsúlyozta.