Közösségi oldalak

Hírek

Kamionnal ütött el egy 6 éves kislányt – vádat emelt a Gyulai Járási Ügyészség!

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 31 éves büntetlen előéletű ongai férfival szemben, aki 2022 augusztusában egy gyulai áruház parkolójában kamionnal ütött el egy 6 éves kislányt.

A férfi 2022. augusztus 27-én, a délelőtti órákban egy vontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvényt vezetve közlekedett egy élelmiszer-áruház Gyula belterületén található, közforgalom elől el nem zárt parkolójában a Szent István utca felől az áruház hátsó, rakodó területe irányába folyamatos gyorsítás mellett 21 km/h maximális sebességgel.

Haladása során a férfi – egy későbbi, rakodás céljából történő hátramenet végzése érdekében – a parkoló területén úgy kanyarodott balra nagy ívben, hogy érintőlegesen nekiütközött a menetiránya szerinti bal oldali kiemelt szegélynek, valamint figyelmetlensége miatt nem észlelte, ezért elütötte az ott tartózkodó és a terhelt által objektíve, legalább 25 méterről látható helyen lévő gyermeket.

A baleset során a gyermekkorú sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, lábsérüléseinek tényleges gyógytartama a 6 hónapot is meghaladta. A baleset következtében a gyermekkorú sértett esetében súlyos egészségromlás, illetőleg a lábsérüléseivel összefüggésben maradandó fogyatékosság is kialakult.

A férfi a cselekményével megszegte a KRESZ 25.§ (1) bekezdésében foglaltakat, amely szerint a járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.