Jobbik: Hatékony nyelvoktatást a magyar polgároknak!

Az Európai Nyelvek Napja alkalmából a Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar közoktatásban folyó nyelvoktatás helyzete alapvetően különös indikátora a teljes közoktatási rendszernek, hiszen a szülők ezen a területen érzékelik a legjobban, hogy magántanár és iskolán kívüli erőfeszítések nélkül a mai magyar iskolarendszerből, csak a kiváló képességű és a nyelvelsajátítás terén kiemelkedő tehetségű gyermekek távoznak használható nyelvi tudással.

– írja közleményében Dr. Brenner Koloman frakcióvezető-helyettes.

Ez rendkívül aggályos a 21. században, hiszen az Európai Unióban hazánkban a legnagyobb a semmilyen idegen nyelvet nem beszélők aránya. A Jobbik mint nemzeti néppárt mindig kiállt azért, hogy a magyar társadalom minden rétegéből származó emberek juthassanak megfelelő nyelvtudáshoz, hiszen ráadásul a Fidesz tudásellenes politikája kizárja 2020-tól azokat fiatalokat az egyetemekről, akiknek nincs nyelvvizsgája.


Mivel az oktatást a Jobbik nemzetstratégiai ágazatnak tartja, fontos azonnali lépéseket tenni a nyelvtanárok áldozatos munkája ellenére alacsony hatásfokkal működő nyelvoktatás modernizálására. A közoktatásban el kell mozdulni a jelenlegi helyzetből, az óraszámok mechanikus emelése nem jelenti azt, hogy a tanulók nyelvi kompetenciái ennek megfelelően javulnának. Az általános iskola kimeneti oldalán (annak ellenére, hogy sok olyan általános iskola van, ahol 4. osztálytól, vagy még korábban kezdődik az angol vagy a német nyelv oktatása) a 8. osztályt végzettek zöme nem tud érdemben az adott nyelven kommunikálni.

Ezért a Jobbik elképzelései szerint a magyar tanulók az általánosban egy, középiskolában pedig két idegen nyelvet sajátítanának el magas szinten, és ötödik osztálytól a kiscsoportos nyelvoktatás lehetőségét kell megteremteni. Szükséges a nyelvtanközpontúság helyett a kommunikációra helyezni a hangsúlyt, és a változó, 21. századi körülményeket figyelembe vevő nyelvoktatási szemléletet kell érvényesíteni. Ennek érdekében fontos a csoportbontás szerepe és a kis osztálylétszámok kialakítása lehetőség szerint, hiszen effektív nyelvoktatás csak 10 fő alatti csoportokban hoz valós eredményt. Ez természetesen csak az oktatásra jutó források függvényében valósítható meg középtávon, ezért is sajnálatos, hogy a Fidesz megint az oktatásra és az egészségügyre szán arányaiban kevesebb pénzt a költségvetésben.

Dr. Brenner Koloman frakcióvezető-helyettes Jobbik

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!