Közösségi oldalak

Hírek

Hogyan ismerjük fel az álhíreket terjesztő oldalakat?

Korábban is gyakran találkozhattunk az interneten álhíreket terjesztő portálokkal és cikkeikkel, de talán a koronavírus kapcsán még több álhírrel találhatjuk szemben magunkat, főleg a közösségi média oldalaink hírfolyamát böngészve.

Szerencsére ma már egy kis utánajárást, olvasgatást követően könnyen rájöhetünk, hogy nem kell komolyan vennünk az adott portál híreit, de nem minden esetben olyan egyszerű és igenis rá kell szánnunk az időt. Hiszen a cikkek közösségi oldalakon való megosztásával nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy özönvízszerűen terjedjenek az álhírek, melyek akár kétségbe ejthetik, vagy megfélemlítik az embereket, esetleg rossz hírét keltik valaminek, valakinek, vagy például valótlan gyógymódokat hirdetnek, melyek alkalmazása akár balul is elsülhet. Ne segítsünk a terjesztésben és ne biztassuk erre ismerőseinket sem!

Létezik lista az ismert álhírportálokról, de a honlapok általában viszonylag rövid időn belül megszűnnek és új néven indulnak újra, így jobb felismerni őket, mintsem egy aktualitását vesztett listára hagyatkozni. Mutatunk pár tippet, melyek segítségével könnyen eldönthető, hogy álhírportálon járunk-e vagy sem.

Cím

Elsősorban nézzük meg a cikkek címét! Általában a közösségi oldalakon találkozhatunk a megosztott cikkekkel, melyek kattintásvadász, szenzációhajhász címekkel rendelkeznek. Az emberek minél előbb kattintani akarnak rájuk, hogy megtudják, amit a cím ígér. Ilyenkor egy másik weboldalra irányítják át őket és általában csak megosztás vagy like után lesz látható a cikk, mely tulajdonképpen nem is ad pontos választ a címben említett témára, sok esetben teljesen másról szól.

Domain

Amennyiben már a weboldalon járunk, jól nézzük meg a domain nevét! Ugyanis az álhíroldalak gyakran alkalmazzák azt a trükköt, hogy ismert és elismert híroldalak nevéhez megtévesztésig hasonlító – csupán egy betűben, ékezetben vagy kötőjelben különböző – domain néven hozzák létre honlapjukat és még a kinézet és színvilág is meglehetősen hasonlít az eredeti oldalra. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni!

Helyesírási hibák

Ami gyorsan feltűnhet az oldallal, cikkekkel kapcsolatban, az a helyesírás. Általában rossz helyesírással íródnak a cikkek, mintha más nyelvről lenne magyarra fordítva a szabályok figyelembevétele nélkül. Egy magára valamit is adó hírportál nem engedheti ezt meg magának, tehát nyugodtan gyanakodhatunk, ha sok hibát találunk.

Kapcsolati adatok

Továbbá érdemes megnézni a honlapon megadott kapcsolati adatokat. Nem találunk ilyet? Ez egy jele lehet annak, hogy álhírportálon járunk. Amennyiben több felsorolt ismertetőjelet is felfedeztünk, akkor inkább ne higgyünk a cikkeknek és semmiképp ne osszuk meg őket!

Már csak egy kérdés merülhet fel bennünk: Mindezt miért csinálják? A bannerekre kattintó látogatókból tartják fenn magukat, sőt komoly summára tesznek szert. A közösségi oldalakon vírusként terjedő hírekre gyakran több ezren kattintanak kíváncsiságból, majd közülük jó néhányan a weboldalon megjelenő banner hirdetésekre is, melyből a weboldal tulajdonosa bevételt kap.

Tehát nem csak segítünk az álhírek terjesztésében, ha megosztunk ilyen cikkeket, hanem még ahhoz is hozzájárulunk, hogy a csalók meggazdagodjanak.

Forrás: Rackhost.hu