Harminc évre titkosítatta az Orbán-kormány a magyar emberek elől azt, hogy mennyiért vesz páncélozott terepjárókat a török diktátortól

Orbán Viktor és Tayyip Erdoğan

A Népszavára hivatkozva az Alfahír is beszámolt arról a török sajtóhírről, hogy hazánk Ejder Yalcin 4×4 típusú páncélozott harci járműveket fog vásárolni Törökországtól. Ezek a terepjárók négykerék meghajtásúak, 14 tonnát nyomnak, városban és terepen is bevethetők.

Ugyanakkor több kérdés megválaszolás nélkül maradt.

  • Milyen fegyverzettel vásárolják meg a járműveket, illetve hol kívánják ezeket bevetni?
  • Miért döntöttek a törökországi beszerzés mellett? Volt-e más ajánlat az ilyen típusú járművekre?
  • Mennyibe kerül a harci járművek beszerzése?
  • Hány páncélozott harci járművet vásárolnak meg Törökországból?

Ezeket írásban el is küldte a Honvédelmi Minisztériumnak Mesterházy Attila (MSZP), azonban a válaszból pont ezek nem derültek ki (amúgy mind a négy kérdést egy üzenettel rázta le magáról Benkő Tibor miniszter). A tárcavezető arról írt, hogy a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatok ellátásához szükséges komplex rendszerekkel látják el a haderőt, és a beszerzéseket minden esetben széleskörű nemzetközi piackutatás előzi meg.

Több részlettel azonban nem szolgált, ugyanis a beszerzés körülményei, így az erre fordított közpénz is, 30 évig nem nyilvánosak. A vásárlás tényét ugyanakkor nem cáfolta Benkő Tibor.

A katonai fejlesztésekre – a Zrínyi 2026 keretében – 3600 milliárd forintot kíván a kormányzat elkölteni. Ezekre a beszerzésekre jó részt nem vonatkoznak a közbeszerzési szabályok, így a nyilvánosság kizárásával diszponálhatnak az összeg felett.

Alfahír

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!