Közösségi oldalak

Hírek

Gulyás Gergely: Oroszországban nincs elég kapacitás a kellő koronavírus elleni oltóanyag gyártásához

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 16-án MTI fotó: Máthé Zoltán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott szilveszteri nagyinterjújában elárulta, hogy csak uniós vagy kínai vakcinát fogunk venni, mivel Oroszországban nincs elég gyártókapacitás. Arról is beszélt, hogy lesz-e karantén-kötelezettség a határátlépésnél, illetve, hogy a munkáltatók kötelezhetnek-e oltásra

Gulyás Gergely szerint minden olyan oltás, amit a magyar egészségügyi hatóság, vagy más komoly kutatási háttérrel rendelkező nagy ország egészségügyi hatósága a három tesztelési fázis után engedélyezett, az megbízható – olvasható a portálon.

A kérdésre, hogy milyennel szándékozik beoltatni magát – uniós-amerikai Pfizerrel vagy a német CureVac, esetleg orosz, kínai vakcinával -, a miniszter azt felelte: amilyen lesz. Sem Amerikáról, sem az európai országokról, sem Kínáról nem feltételezi, hogy saját polgárainak millióit az egészségre káros vakcinával beoltaná. A három fázis során tízezreken tesztelik a vakcinát. Bármely engedélyezett vakcina kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírusé.

Felhívta a figyelmet, hogy aki szeretné magát beoltatni, regisztráljon, mindenkinek jutni fog, hiszen egyebek közt 4,4 millió Pfizer-vakcina érkezik ’21 végéig Magyarországra.

Az általa ismert magyar felmérés szerint körülbelül a társadalom egyharmada hajlandó magát akár azonnal beoltatni. Egyharmad, aki ezen gondolkodik – meggyőző-e számára az, hogy akiket már beoltanak, azoknál a vakcina védettséget nyújt -, és egyharmad az, aki pedig alapvetően elutasítja. Az oltás önkéntes, mindenki el tudja dönteni, hogy szeretné-e. A kormány 8,5 millió embernek elegendő oltóanyagot kötött le uniós beszerzés keretében, és Kínával is tárgyalnak még további vakcinavásárlásról.

Az oroszoknak nincs elég kapacitása, EU-s és kínai vakcina jön

Gulyás szerint észszerűnek tűnik, hogy a tagállamok az Unió keretei között közösen rendeltek vakcinák. Egy nagy beszerzés a vakcinagyártóknak üzletileg fontosabb, árban a piac logikája szerint olcsóbb. Ettől még a tény tény marad: mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban, mind Kínában előbb állt rendelkezésre oltóanyag és előbb oltottak, mint az Európai Unióban.

A kormány az oroszokkal, a kínaiakkal és az izraeliekkel is tárgyaltunk. 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Szijjártó Pétér külügyminiszter tárgyalásai nyomán, de még hónapokig kísérleti fázisban van az oltóanyag, nem engedélyezett. Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet.

Nem lesz karantén-kötelezettség, a munkáltatók nem kötelezhetnek oltásra

„Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt” – mondta Gulyás Gergely karácsony előtt a vakcina kapcsán arra, hogy előírhatják-e majd a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak a koronavírus ellen beoltott vendégek léphetnek be.

Az atv.hu interjújában elmondta: a kormány ugyan ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek. Hogyha valaki megnézi a légitársaságoknak az ezzel kapcsolatos terveit és már készülő szabályzatait, akkor könnyű belátni, az élet néhány területén lesz ilyen különbségtétel.

A kérdésre, hogy a kormány tervez kötelező erejű rendeletalkotást, hogy szabályozza a kérdést, illetve, hogy a munkáltatók kötelezhetik majd a munkatársaikat, hogy beoltassák magukat, azt felelte: szerinte az oltást nem lehet kötelezővé tenni. Alapelv, hogy az oltás önkéntes, még a kormány tagjainak is.. A következmények csak addig terjedhetnek, amíg az más egészségének és életének a védelme érdekében szükséges.

A légitársaságoknál vélhetően egységes európai szabályozás lesz. Az a kérdés, hogy az államnak mi az ehhez való viszonya. A miniszter szerint akkor lesz egységes szabályozás, amikor a vakcina mindenkinek elérhető lesz. Azt remélik, hogy az év első felében, legjobb esetben első negyededében már olyan mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre, hogy aki akarja, az beoltathatja magát.

A spanyol kormány bejelentette, listát készítenek azokról, akik elzárkóznak az oltástól. A politikus szerint a magyar kormány nem készül ilyen listázásra. A vakcina-útlevél kapcsán ugyanakkor kifejtette: valamilyen hiteles igazolásnak kell lennie.