2021.04.14 04:40

Fővárosi Törvényszék: Nincs létjogosultsága a valótlan, kitalált tényeket állító/terjesztő/híresztelő újságírásnak

A Fővárosi Törvényszék kedden elsőfokon több, mint 8 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Ripostot, a Lokált, a TV2-t, az origót, és a közmédiát. A fideszes álhírgyárak még 2017 szeptemberében terjesztették azt a mesét, hogy Vona Gábor a “testőrét” küldte be a Ripost szerkesztőségébe, hogy ott “bűncselekményeket” kövessen el.

A cikk megjelenése után az N1 televízió egy felvételt hozott nyilvánosságra, mely egyértelműen cáfolta a kitalált történetet, ennek ellenére a hazugságot a Fidesz széles körben terjesztette.

A bizonyítékok ellenére a fideszes ügyvédek a tárgyaláson mindvégig tagadták, hogy az általuk képviselt hazugsággyárak jogsértést követtek volna el, holott ők is tisztában voltak a tényekkel.

A Törvényszék megállapította, hogy a közmédiának kiemelt felelőssége van az ügyben, ugyanis a hiteles tájékoztatás követelményét megszegve közpénzből finanszírozott televízió útján terjesztette a valótlan tényállításokat áll a Jobbik Magyarország Mozgalom portálunkhoz eljuttatott közleményében.