Közösségi oldalak

Hírek

Figyelmeztetést adtak ki, jég is eshet az égből!

Ma a nyugati határszél közelében már megjelenhetnek zivatarok, valamint az északkeleti megyékben átvonuló záporokhoz is társulhat kis eséllyel villámtevékenység – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Szombaton három megye (Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Békés megye) kivételével az egész országra, míg vasárnap már az ország teljes területére figyelmeztető előrejelzés van érvényben zivatar miatt.

Mint írják, délutántól késő estig a Dunántúlon – a kedvező labilitási feltételeknek köszönhetően – helyenként számítani kell zivatarok kialakulására. Késő délutántól pedig egy összeáramlási zóna mentén az ország északkeleti harmadán is szórványosan előfordulhatnak zivatarok. A zivatarokat lokálisan viharos szél (60–70 kilométer/óra, a nyugati határvidéken akár 70–80 kilométer/óra), felhőszakadás (>20 milliméter) és 1-2 centiméter körüli jégeső kísérheti.

Az Időkép előrejelzése szerint szombaton napközben azért számíthatunk hosszabb napos időszakokra az időnként megnövekvő felhőzet mellett. Délutántól nyugaton, valamint az északi, északkeleti tájakon elszórtan már előfordulhatnak záporok, zivatarok. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk lehet, zivatarok idején erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 8–6, délután 24–30 fok várható.

Vasárnapra virradóan többfelé, napközben főként délen és a Dunántúlon kell záporok, zivatarok kialakulására számítani a napos időszakok mellett. A csúcsértékek 22–28 fok között alakulnak, de záport, zivatart követően gyorsan visszaesik a hőmérséklet. Az északi-északkeleti szelet élénk, zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik.

Hétfőn ismét a napsütésé lesz a főszerep, de a nyugati tájakon átmenetileg egy-egy kisebb zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Az északkeleti szél többfelé megélénkül. A maximumok 24–29 fok között alakulnak.

Kedden és szerdán sok napsütésre, nyári melegre van kilátás. Csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. Az északi-északkeleti szél több helyen megélénkülhet. Az enyhe hajnalokat 25–29 fokos délutánok követik.