Fideszes belháborúk Békés megyében az önkormányzati választások előtt

Összekapó jelöltek, szervezeti rivalizálás, fúrás és a pártból kilépők, kizártak függetlenként való indulása. Sőt: verekedés és belső feszültségek viszonylag hosszú sora. Mintha az önkormányzatokban nem volna mindenhol olyan acélos a Fidesz-egység, ahogyan azt országosan, főképpen a parlamenti szavazások során megszokhattuk. Az Index.hu cikkéből kiválogattuk a Békés megyei városokban dúló Fideszes belharcok színhelyeit, okait.

Békéscsaba:
A Fidesz–KDNP nyáron bejelentette, hogy míg képviselőjelölteket indítanak a választáson, nem lesz polgármesterjelöltjük. A kormánypártok helyben Szarvas Péter jelenlegi polgármestert támogatják, aki öt éve a Jobbik támogatásával lett a város független vezetője. Emlékezetes persze, hogy öt éve úgy összekülönbözött egymással a Fidesz két szárnya, hogy nem tudtak érdemben szembeszállni az exfideszes Szarvassal szemben, aki az ősfideszes Vantara Gyula támogatásával, de függetlenként nyert. A mostani helyzet pikantériája, hogy noha a polgármester hivatalosan a Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben indul a választáson, a szervezet pedig nemcsak polgármesterjelöltet, hanem képviselőjelölteket is állít. Ahogyan a helyi Fidesz is.

Gyula:
Egyes ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy Galbács Mihály lesz a polgármester-jelöltjük. Ennek aprócska pikantériája, hogy a város egykori alpolgármestere hivatalosan még mindig a Fidesz tagja. Persze kizárását már kezdeményezték a közelmúltban, éppen azután, hogy húszoldalas dokumentumot küldött Orbán Viktornak a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti körről, és az azok által szerveződő puccskísérletről. Görgényi Ernő gyulai polgármester ellenben úgy véli, inkább a dolgozat szerzője, tehát Galbács akar puccsolni azzal, hogy bevonta a helyi konfliktusokba a pártvezetést és akadályozni próbálja az ő őszi újrázását. Így aztán a fideszes polgármester fel is jelentette eddigi alpolgármesterét, októberben pedig, nagyon úgy tűnik, meg is mérkőznek egymással. Eközben az ellenzék hosszas tanakodás után végül mégsem állt be Galbács mögé, hanem Leel-Őssy Gábor lett a baloldali ellenzéki összefogás, azaz az MSZP, DK, Szolidaritás polgármesterjelöltje Gyulán.

Szarvas:
Régóta fideszes fellegvár a Békés megyei Szarvas, ahol most mégis fideszes belharc dúlt az önkormányzati választás előtt. A helyi Fidesz nem a várost 21 éve vezető fideszes polgármestert, Babák Mihályt támogatta, hanem a fideszes alpolgármestert, Hodálik Pált. De feltűnt egy harmadik egykori fideszes is, Babák Zoltán, aki függetlenként indul október 13-án. Szarvason ugyanakkor, noha erre utaló hírt, információt a párt helyi szervezetének közösségi oldalain nem lehetett találni, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján végül a Fidesz mégis Babák Mihály neve mellé adta a logóját.

Mezőhegyes:
Lázár János mentoráltja, munkatársa, így mondhatni, az ő jelöltje indul el függetlenként a fideszes polgármesterjelölttel szemben Mezőhegyesen. A volt miniszter jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa, ám miután a helyi Fidesz-szervezetben nem a számára szimpatikus jelöltet választották polgármesterjelöltnek, egy harmadik személyt bevonva, a ménesbirtok vezérigazgatóját indíthatta csatába. Mindennek egyébként komolyabb, a helyi szervezeten belül dúló konfliktus állhat a hátterében. Információnk szerint Lázár Jánosnak igen komoly tervei vannak Mezőhegyes városával.

Füzesgyarmat:
Ugyan nem a konkrét jelöltállítás kérdésein vesztek össze, de az már napvilágot látott, hogy bántalmazásig fajult a belharc a füzesgyarmati Fidesz-szervezetben. A Magyar Narancs írt arról nemrégiben, hogy azt nem tudni pontosan, a helyi alapszervezet június 7-i tisztújító gyűlésén ki inzultált kit, de dokumentumok igazolják, hogy tettlegesség történt. Kovácsné Czeglédi Mária Tünde 2006 óta volt a füzesgyarmati pártszervezet elnöke, 16 évet dolgozott a Fideszért, de a június 7-i gyűlésen leváltották. Az ármány mögött Bere Károly polgármestert sejtette a leváltott helyi pártelnök, ám hiába jelezte a szabálytalanságokat az országos központnak, a Fidesztől senki sem reagált erre. Csak Bere, valamint a felesége, akik – tisztázatlan körülmények között – dulakodtak a leváltott helyi pártelnökkel.

Békés
A helyi Fidesz-csoport Dr. Mucsi Gyula polgármester-jelöltségét támogatja, azonban erre a Fidesz országos választmányának elnöksége még nem bólintott rá. Tőle függetlenül viszont Kálmán Tibor, Békés kooptált alpolgármestere is jelölteti magát polgármesternek, akit egyébként csak a Fidesz választókerületi elnöke, Dankó Béla támogat. Ám hogy a helyzet még ennél is összetettebb legyen, kedden a közel 10 éve önkormányzati képviselőként, a Fidesz városi elnökeként tevékenykedő Rácz Attila a Facebook-on bejelentette, hogy ő is polgármester-jelöltként indul az őszi önkormányzati választáson.

„ Ugyan sokan óvtak attól, hogy vállaljam a küzdelmet. Sokan féltik a családtagjaimat attól, hogy újra átélik, amit öt évvel ezelőtt az ellenfeleimtől kaptam. Nem felejtettem el a számtalan feljelentést, NAV vizsgálatot, a rengeteg rágalmat, mások irigységére alapozó verseket, szórólapokat a vélt és valós vállalkozásaimról. (…) Nem táplálok hiú reményeket a kampányt illetően, tisztában vagyok azzal, hogy a hatalom megtartása érdekében mire képesek az emberek. De nem tudom, nem észrevenni Békés lemaradását, más településekhez képest.”

A városi Fidesz-alelnök egyébként nem hagyott kétséget senkiben sem, hogy őt vajon melyik párt támogatja. Az ezt firtató kérdésre egy kommentben csak ennyit válaszolt:

„Én a változást akarók független polgármesterjelöltje vagyok!”

Close