Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 2. héten

Bíróság elé állítás

1.
A Békéscsabai Járási Ügyészség 2020. január 08-án ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt állított bíróság elé egy 52 éves békéscsabai férfit. Az eljáró ügyészi szerv a gyorsított eljárás keretében a bűncselekmény elkövetésén tetten ért és beismerő terheltet az elkövetéstől számított 13. napon bíróság elé állította, ezzel jelentősen hozzájárulva az eljárás gyors és hatékony lefolytatásához.

A férfi 2019. december 26-án a délelőtti órákban Békéscsabán, egy presszóban legalább 0,5 dl pálinkát és 0,5 liter sört fogyasztott, majd elektromos kerékpárjával – elektromos meghajtással – hazafelé indult. 10 óra előtt nem sokkal Békéscsabán, a Franklin utcában rendőri intézkedés alá vonták és megszondáztatták; a szonda közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A Békéscsabai Járásbíróság – a korábban ittas járművezetés elkövetése miatt is büntetett előéletű – férfit 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

2.
Másnap, 2020. január 09-én, éppen a születésnapján állított bíróság elé a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 42 éves békéscsabai férfit ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt.

Az ittas járművezetés elkövetése miatt korábban szintén büntetett férfi 2019. december 27-én a délelőtti órákban egy békéscsabai sörözőben legalább 1,5 dl vodkát és 1,5 liter sört fogyasztott el, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy autójának volánja mögé üljön. Őt 09 óra után nem sokkal az Attila utcában vonták rendőri intézkedés alá és szondáztatták meg. Nevezett úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A Békéscsabai Járásbíróság ezt a férfit 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

3.
A Szeghalmi Járási Ügyészség garázdaság vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt 2020. január 09-én állított bíróság elé egy 37 éves büntetett előéletű szeghalmi férfit.

A férfi és felesége 2019. augusztus 03-án a késő esti órákban Szeghalmon, a Boszorkányfesztiválon szórakoztak, ahonnan 23 óra körül kerékpárral indultak haza. Az út során átvágtak a Múzeum kerten, ahol fiatalok tartózkodtak. Az ittas férfi úgy hallotta, hogy azok „beszóltak” az előtte kerékpározó feleségének, ezért dühös lett, leszállt a kerékpárról, odalépett a fiatalokhoz és ütlegelni kezdte őket, kit hol ért. Több pofont és ökölütést is adott, majd kerékpárra pattant és távozott a helyszínről. A férfi indokolatlanul tanúsított erőszakos magatartást, ok nélkül bántalmazta a parkban tartózkodó fiatalokat, cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A Szeghalmi Járásbíróság a cselekményét beismerő férfit 400.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte.

Vádemelés mértékes indítvány megtételével

1.
A Békési Járási Ügyészség kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő férfi ellen, aki 2019 júliusában a békési autóbuszpályaudvarról lopott el egy 60.000.-Ft értékű kerékpárt. A férfi úgy megrántotta a kerékpártárolóhoz lakatolt járművet, hogy a lakat leszakadt, majd a kerékpárral hazafelé indult. Útközben belehajtott egy kátyúba és a kerékpár kereke kitört, ezért azt hátrahagyva távozott, de a kerékpárt a későbbiekben nem találták meg. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a rovott múltú férfit börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

2.
Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 62 éves békéscsabai férfival szemben, akit a Békéscsabai Járásbíróság 2019. július 30. napján jogerőre emelkedett ítéletével éppen ittas járművezetés vétsége miatt pénzbüntetésre és közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt.

A férfi 2019. november 29-én a délutáni-esti órákban Békéscsabán, egy disznóvágás során legalább 1,5 dl pálinkát és 1 liter sört fogyasztott el, majd a saját tulajdonát képező személygépkocsit vezetve Békés belterületén közlekedett. Kb. 150 méter tett meg, amikor a Szabadkai utca 39. szám előtt rendőri intézkedés alá vonták és megszondáztatták; a szonda enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A járási ügyészség vádiratban előterjesztett indítványa pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására irányul.

3.
Kábítószer fogyasztásával, illetve csekély mennyiségű kábítószer fogyasztás céljából történő megszerzésével, tartásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Békési Járási Ügyészség egy 41 éves büntetett előéletű kevermesi férfival szemben. A férfi korábban kábítószerrel visszaélés bűntette miatt is volt büntetve.

A férfi 2017. szeptember 31-ére virradó éjszaka Mezőberényben, egy diszkóban amfetamin tartalmú ún. „speed”-et fogyasztott, illetőleg csekély mennyiségben tartott is magánál. Az amfetamin minden megjelenési formájában kábítószernek minősül. A járási ügyészség a 2018. november 29-én kelt határozatával a férfival szemben a vádemelést 1 évi időtartamra elhalasztotta, mert vállalta, hogy részt vesz kábítószer függőséget gyógyító vagy kábítószer fogyasztást megelőző felvilágosító kezelésen, de a részvételt a férfi nem igazolta, ezért a járási ügyészség az eljárás folytatásáról határozott.

4.
A Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendje megsértésnek bűntette miatt emelt vádat egy 61 éves kondorosi férfival szemben. Bűntársának, egy 72 éves szarvasi nőnek bűnsegély miatt kell felelnie.

A férfi egyedüli ügyvezetője volt egy kondorosi székhelyű építőipari korlátolt felelősségű társaságnak. A vállalkozó azért, hogy cége általános forgalmi adónemben keletkező adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse, 2015-2016. években valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be az általa képviselt társaság könyvelésébe és azokat felhasználta a cég adóbevallásainak elkészítése során, ezzel több mint 11 M Ft adóhiányt okozott. A fiktív számlák egy kisebb részét a férfi kérésére anyagi ellenszolgáltatás fejében a könyvelő foglakozású idős nő állította ki egy cég és egyéni vállalkozása nevében. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a gazdasági társaságok vezetésétől mint foglalkozástól, míg a nővel szemben pénzbüntetést szabjon ki, tiltsa el a könyvelő foglalkozástól és 50.000.-Ft erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült közel 300.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!