Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei Ügyészi szervek 22. héten

Előkészítő ülésen hozott ítélet

A Gyulai Járási Ügyészség vádirata lapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, ezen bűncselekmény kísérlete, 2 rendbeli lopás bűntette és 3 rendbeli lopás vétsége miatt ítélt el a Gyulai Járásbíróság a 2020. május 27-én tartott előkészítő ülésén egy 20 éves büntetlen előéletű, szigetszentmiklósi illetőségű férfit, aki valamennyi terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A munkahellyel, megélhetést biztosító állandó jövedelemmel nem rendelkező férfi a vádbeli időszakban Gyulán tartózkodott, megélhetését vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből fedezte. 2019. április 22-én Gyulán, a Hunyadi utcában talált egy női táskát, benne a sértett személyes irataival és 2 db bankkártyájával. A férfi a bankkártyákkal megpróbált pénzt felvenni két ATM bankjegykiadó automatánál, de téves PIN kódokat adott meg, így a tranzakciók nem sikerültek, ezért a táskát, a személyes iratokat és a bankkártyákat egy szemetesbe dobta, ahol azokat megtalálták és visszajuttatták a sértettnek. Néhány nap múlva, 2019. április 30-án Gyulán, a vasútállomás mellékhelyiségében szintén talált egy női pénztárcát, benne személyes iratokkal és bankkártyákkal. A férfi 2 db pay-pass fizetésre alkalmas bankkártyát kivett a tárcából, majd a tárcát visszatette oda, ahol találta; az egyik bankkártyával még ugyanazon a napon 4.000.-Ft értékben vásárolt energiaitalt, cigarettát és Békéscsabára szóló vonatjegyet, majd a bankkártyákat odaadta ismerőseinek, hogy juttassák vissza a sértettnek. 2019. május 08-án éjszaka bemászott egy gyulai étterem-söröző körbekerített udvarára és onnan 2 db 50 literes üres alumíniumhordót lopott el 45.000.-Ft értékben, azzal a szándékkal, hogy azokat értékesíti, de mivel azok túl nehéznek bizonyultak, egy szomszédos utcában hagyta őket. 2019. július 17-én a Gyula 1. Posta elől lopott el egy szürke színű lezárt férfi kerékpárt, azt zöldre festette és azzal közlekedett egészen július 21-ig, amikor is a rendőrök igazoltatták és a kerékpárt lefoglalták tőle.Nem maradt sokáig jármű nélkül, mert még ugyanaznap a Kossuth térről ellopott egy lezáratlan, 20.000.-Ft értékű női kerékpárt, amely később sem került elő. A férfi 2019 augusztusában Gyulán lakó édesapját is megrövidítette, 78.000.- forintot és több mint 100.000.-Ft értékű eurót lopott el tőle; az ellopott pénzt a nyomozás során nem találták meg.

A járásbíróság a letartóztatásban lévő férfit halmazati büntetésül 1 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, ezen felül 185.000.-Ft erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben és kötelezte az eljárás során felmerült 240.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is.

Vádemelés mértékes indítvány megtételével

1.
Rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette, 2 rendbeli lopás vétsége és 2 rendbeli lopás kísérlete miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 52 éves orosházi illetőségűférfi ellen.

A munkanélküli, alkoholizáló életmódot folytató hajléktalan férfi télen ismerőseinél húzta meg magát. Így történt ez 2020 februárjában is, egy ismerős nő fogadta be néhány éjszakára. A férfi azonban február 11-én délután ittas állapotban az értékeinek megszerzése érdekében megtámadta az őt befogadó nőt: legalább két alkalommal megrúgta, majd a földre került sértett fejét több alkalommal ököllel és tenyérrel megütötte, miközben a pénzét követelte. A nő övtáskájában 1.000.-Ft volt, ezt a férfi magához vette és italra költötte. A nő a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A férfi terhére ezen felül számos lopás írható: 2019. március 25-én egy élelmiszerüzlet kerékpártárolójánál találkozott egy ismerősével; amíg a sértett férfi kerékpárjának csomagtartójára pakolta zsákját, addig a terhelt a kerékpár kormányára akasztott táskájából kivette a pénztárcáját, amelyben 40.000.-Ft készpénz és egy bankkártya volt. A pénztárcát és a bankkártyát az utcán eldobta, a pénzt pedig elköltötte. 2019. május 13-én bemászott egy orosházi családi ház udvarára, majd a nyitott lakásból 2 db, összesen 25.000.-Ft értékű mobiltelefont és 1 db 15.000.-Ft értékű krovakészletet tulajdonított el, valamint elvitte az ottlakó gyermek malacperselyét is, melyben 17.000.-Ft készpénz volt. 2019. május 28-án egy 8.000.-Ft értékű pendrive-ot tulajdonított el egy orosházi üzletből, majd 3 nap múlva visszatért és további 6 db eszközt tett zsebre, amelyeket fizetés nélkül akart kivinni, azonban a biztonsági őrök a pénztártól távozóban megállították. 2019. június 22-én annak a férfinak a lakóházához ment, akinek táskájából még márciusban lopta el a pénztárcáját. A sértett felesége volt otthon, akinek azt állította, hogy meg fogja téríteni a lopással okozott kárt, a nő beengedte a házba, adott neki egy üdítőt, addig a férfi a nő táskáját a saját sporttákájába rejtve ellopta. Később, az utcán a sértett nő táskájából 3.000.-Ft-ot vett ki, majd a táskát a személyes iratokkal és bankkártyával az utcán eldobta.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő férfit halmazati büntetésül börtönbüntetésre ítélje, mellékbüntetésül tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértettek részére okozott ár megtérítésére és a nyomozás során felmerült 145.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.

2.
Garázdaság vétsége miatt emelt vádat és elzárás büntetés kiszabására tett indítványt az Orosházi Járási Ügyészség egy 24 éves büntetett előéletű, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő orosházi férfival szemben.

A férfi és testvére 2029. augusztus 24-én a délutáni órákban egy orosházi büfében szórakozott, majd ittas állapotban hazafelé indultak testvére Orosháza, Október 6. utcai házához. A ház előtt állt a férfi testvére által használt furgon, a férfi pedig a járművön vezette le azon érzett felindulását, hogy megkapta a „behívót” a büntetés-végrehajtási intézettől, miszerint néhány nap múlva, október 01-én meg kell kezdeni a vele szemben kiszabott börtönbüntetés letöltését. A férfi ököllel beverte a furgon három ablakát 20.000.-Ft kárt okozva a jármű tulajdonosának.


3.
A Szeghalmi Járási Ügyészség 10 rendbeli szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 26 éves többszörösen büntetett előéletű váncsodi illetőségű, de körösladányi tartózkodási helyű férfival szemben.

A munkanélküli, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlott besurranó tolvajként, kisértékű lopások elkövetése révén próbálta megélhetését fedezni. A járási ügyészség jelen vádiratában 2019 novembere és 2020 áprilisa között Körösladányban elkövetett lopásokat rótt a terhére. A férfi rendszerint a kerítésen átmászva, a nyitva felejtett kiskapukat és bejárati ajtókat kihasználva jutott be a családi házak udvarára, a melléképületekbe vagy magukba a házakba. Három házból csak mobiltelefonokat tulajdonított el, egy helyről motoros láncfűrészt lopott, négy ház udvaráról házi szárnyasokat vitt magával, két házból pedig a mobiltelefonokon kívül élelmiszereket, cigarettát, alkoholt zsákmányolt a sértettek részére jellemzően 10.000.-Ft és 20.000.-Ft közötti kárt okozva.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésül börtönbüntetésre ítélje, mellékbüntetésül tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezze őt a sértettek részére okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Close