Közösségi oldalak

Hírek

Évértékelő értekezlet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon

Napirenden a Békés megyei rendőrség 2020. évi tevékenysége, a megye közbiztonsági és bűnügyi helyzete.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 2021. március 9-én tartotta a 2020. évi tevékenységét értékelő értekezletét, amelynek elöljárója dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány volt. Békés megye rendőrfőkapitánya, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok részletesen ismertette a közbiztonsági és bűnügyi helyzetet szemléltető adatokat, illetve bemutatta a rendőrségnek a közbiztonság fenntartása, erősítése érdekében tett intézkedéseit.

Elhangzott, hogy a regisztrált bűncselekmények száma tekintetében történt némi emelkedés, de ez két ügy felderítéséből adódik. Az egyik egy csalás, a másik egy közokirat-hamisítás miatt indított eljárás, amelyek együttesen mintegy 600 bűncselekményből álltak. Szándékos emberölés nem jelenik meg a regisztrált bűncselekmények, befejezett eljárások 2020. évi statisztikájában. A 2020-ban történt emberölések ügyében az eljárások még folyamatban vannak, a gyanúsítottakat elfogták a rendőrök. Ugyanez igaz a rablásokra is, amelyeknek a száma 2019-hez képest tavaly alacsonyabb volt. A felderítési és nyomozás-eredményességi mutató összességében tovább javult, de az egyébként csökkenő számban előforduló lopások és lakásbetörések tekintetében ezt a rendőrkapitányságok tovább igyekeznek fokozni, javítani. Az elfogások és a bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt elfogott személyek száma is emelkedett 2020-ban az előző évihez képest. A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek tekintetében is kedvező tendencia figyelhető meg, 2020-ban 119-el kevesebb, 428 ilyen közlekedési szerencsétlenség történt. Jóval kevesebben veszítették életüket és sérültek meg Békés megye útjain, de a balesetet okozók között az ittas járművezetők aránya magasnak mondható. A rendőrség ellenőrzésekkel és baleset-megelőzési programokkal igyekszik elősegíteni a közlekedésbiztonsági helyzet további javulását. A határátkelőhelyeken a világjárvány miatt csökkent a forgalom, az illegális migrációhoz köthető jogsértések száma azonban jelentősen emelkedett.

Az értekezlet elöljárója, dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány elismerően szólt a Békés megyei rendőrök munkájáról és kiemelte, hogy a megye rendőrei évek óta kiegyensúlyozottan jól teljesítenek. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője célként és feladatként fogalmazta meg a szabálysértési eljárások és büntetőeljárások időszerűségének javítását, és az eljárások során a munkavégzés minőségének további fokozását.