Értékelték a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség előző évi tevékenységét

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség előző évi tevékenységének értékelésére dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes részvételével 2019. március 26. napján került sor. Dr. Szilágyi Lajos fellebbviteli főügyész beszámolt arról, hogy 2018-ban a fellebbviteli főügyészségre érkezett fellebbezésekkel érintett büntetőügyek száma 2017-hez képest lényeges csökkenést nem mutatott. Az ügyfeldolgozási határidőket a korábbi időszakhoz hasonlóan sikerült alacsonyan tartani. Az ügyészi indítványok eredményessége országos összehasonlításban a legjobbak közé tartozik.

A fellebbviteli főügyészség ügyészei számára az elektronikus kapcsolattartás bevezetése valamint a 2018. július 1. napján hatályba lépett új Be. alkalmazása jelentett kihívást. A fellebbviteli főügyészség által feldolgozott ügyek legnagyobb hányada 2018-ban is az élet, testi épség és egészség elleni bűncselekmények közül került ki, azonban hangsúlyosabbá váltak a költségvetést károsító bűncselekmények is.

A fellebbviteli főügyészségre nagy számban érkeznek a külföldi állampolgárok által, a röszkei határátkelőhelyen, az ország területére történő behozatallal megvalósított, kábítószer birtoklásának bűntette miatt indult bűnügyek. A fellebbviteli főügyészség járt el többek között a szír állampolgárságú Ahmed H. ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult eljárásban is.

Dr. Lajtár István Közjogi Legfőbb Ügyész helyettes az elmúlt év ügyészi tevékenységének értékelését követően kiemelte, hogy az idei év feladata az elért eredmények megtartása és az új eljárásjogi törvények hatékony alkalmazása, tájékoztatta portálunkat Dr. Lőrinczy György a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvivője.