Közösségi oldalak

Hírek

Elhunyt Csóka-Szűcs János, gyulai ellenzéki vezető

A hétfőn reggel otthonában elhunyt Csóka-Szűcs János a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja volt. Neve akkor lett ismert a hazai és a nemzetközi sajtóban, amikor 2020 májusában a gyulai polgármester minden alapot nélkülöző feljelentése miatt a rendőrség előállította, rabosította és meggyanúsította. Óriási felháborodás követte a megfélemlítő eljárást.

„Rendszerkritikus volt, de mi más lehetett volna a NER maffiavilágában. Mindig a jó oldalon állt. Segítőkész volt, mindig jött, mindig ott volt, mindig számítani lehetett rá”

– mondta Csóka-Szűcs Jánosról egyik barátja a Narancs.hu-nak.

Közéleti szereplésének nagy fordulópontja volt 2020. május 13-a, amikor hajnalban a háza előtt rendőrautók jelentek meg. A házkutatási paranccsal érkező rendőrök lefoglalták a gerincbetegsége miatt életét rokkantnyugdíjasként élő Csóka-Szűcs János számítástechnika eszközeit, előállították a Gyulai Rendőrkapitányságra, ahol rabosították, kihallgatták és meggyanúsították. (Erről a rendőri akcióról a Narancs.hu annak idején elsőként számolt be.) Mint utóbb kiderült azért, mert az Orbán Viktornak megfelelni és a politikai túlteljesítésben jeleskedni akaró gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő az akkor megszigorított jogszabályok alapján a rendőrségen rémhírterjesztésért feljelentette. Görgényi egy Csóka-Szűcs által írt Facebook-bejegyzésre hivatkozott; ebben arról volt szó, hogy a gyulai kórházat járványkórházzá nyilvánították, ahol 2020 tavaszán közel 1200 ágy üresen állt, miközben nagyon súlyos állapotban lévő betegeket küldtek haza a koronavírus-járványra hivatkozva. A Gyulai Járási Ügyészség a történtek után néhány nappal bűncselekmény hiányában megszüntette a Csóka-Szűcs János elleni eljárást, miközben éppen aznap az ellenzék több vezetője: Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András jött Gyulára, hogy kiálljon Csóka-Szűcs mellett.

„Szinte el sem tudom mondani, mennyi ember keresett meg azzal, hogy miben tud segíteni nekem, s ez roppant jól esik. Szeretet, barátság, egyetértés és szolidaritás az, amit tapasztalok. Gyuláról, Budapestről, de még külföldről is kerestek annak nyomán, hogy a Magyar Narancs beszámolt a velem történtekről. A nagyon negatív eseményre adott válaszok megerősítettek abban, hogy ezt tovább kell csinálnom. Bekerültem a hírekbe, noha nem vágytam erre. Sok ember van, aki félelemből nem mer semmit tenni, közülük sokakat nem is lehet megmozdítani. Pedig oda kellene eljutni, hogy ők is nyugodtan, minden retorzió nélkül elmondhassák a véleményüket. Ez volna a demokrácia alapja. Nyilván a fideszes gyulai városvezetésnek szúrom a szemét”

– mondta Csóka-Szűcs János egy interjúban. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az interjú készítése közben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hívta fel Csóka-Szűcsöt, érdeklődött hogyléte felől és támogatásáról biztosította.

A gyulai ellenzéki vezetővel szembeni, minden alapot nélkülöző rendőri akció óriási visszhangot keltett és felzúdulást váltott ki. Már másnap szóba kerültek a történtek a Európai Parlamentben és a berlini Bundestagban. Alig volt olyan meghatározó lap vagy televízió, amely ne számolt volna a politikai megfélemlítés gyulai történetéről. Német, olasz, francia, japán, belga, holland stábok érkeztek Gyulára és szólaltatták meg Csóka-Szűcs Jánost.

Forrás: magyarnarancs.hu

A Momentum saját halottjának tekinti Csóka-Szűcs Jánost.

Közleményükben úgy fogalmaztak:

„Jánosnál senki sem dolgozott többet azért, hogy egy szabadabb országban élhessünk.”