Közösségi oldalak

Hírek

DK: Bayer Zsolt felesége áron alul kereskedik a vérplazmával

Bayer Zsolt felesége áron alul kereskedik a magyar vérplazmával – nyilatkozta a DK pártigazgatója, miután kiperelték a szerződéseket és a párt büntető feljelentést is tesz.

A DK először a Parlamentben hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat által a magyar vérplazma eladására kötött szerződésre, amelyet eredetileg az OVSZ előző főigazgatója kötött 2017-ban, utólagos vizsgálatok szerint már akkor a világpiaci szinttől elmaradó áron. Ez a szerződés 2019 nyarán lejárt, ám az időközben kinevezett főigazgató, Bayerné dr. Matusovits Aranka, Bayer Zsolt jobboldali publicista, a Fidesz 5. számú tagsági igazolványa tulajdonosának felesége újabb pályázat meghirdetése nélkül három évre meghosszabbította- közölte Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, pártigazgatója.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel fordult az OVSZ főigazgatójához, hogy kiderítsük, tényleg áron alul adták-e el a magyar vérplazmát magáncégeknek, a magyar államot megkárosítva. A főigazgató megtagadta a válaszadást arra hivatkova, hogy a szerződésben foglaltak nyilvánosságra kerülése üzleti veszteséget okozhatna a cégnek, így perre került sor, amelyet megnyertünk.

A megkapott szerződésekből kiderült, hogy az új szerződés 78 euró/kgban határozza meg a vérplazma árát, miközben a vérplazma világpiaci ára 110 euró/kg körül mozgott az elmúlt években. Minden kiló eladott vérplazmán a magyar állam több mint 30 eurót, vagyis több mint 11 ezer forintot, évente pedig közel 1 milliárd forintot bukott, mivel a szerződés évente 85 tonna vérplazma eladásáról szól. Ez nem csak felháborító, de bűncselekmény is, ezért a Demokratikus Koalíció feljelentést tesz az ügyben.

16:24

A Vérellátó feljelenti a DK-t

A betegellátásból tilos politikai támadást csinálni – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), miután – mint írják – a Demokratikus Koalíció ünnepnapra időzítette támadását ellenük. Az MTI-nek hétfőn eljuttatott közlemény szerint az OVSz az ország vérellátásának biztosítása mellett hatalmas részt vállalt a fertőzés elleni küzdelemben a tesztek vizsgálatával, az oltási programban való részvétellel, a plazmakészítmény előállításával. Most, amikor folyamatosan nőnek a kórházi vérkészítményigények, tűrhetetlen, hogy ilyen hangulatkeltéssel veszélyeztessék a véradást – fogalmaz az OVSz.