Bűnmegelőzési tanácsadást tartott a rendőrség Füzesgyarmaton

Az érdeklődők a kerékpárlopások megelőzése, illetve a nyaralás idejére őrizetlenül hagyott lakások védelmére vonatkozóan is kaptak hasznos információkat.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai folyamatosan járják Békés megye településeit azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a bűncselekmények megelőzésének lehetőségeire. Az országos és megyei kezdeményezések közül a nyári időszakban a „Fürödjön a biztonságban”, a „Házhoz megyünk” és a „Police Coffee” programokkal látogatnak el több városba és községbe, faluba. Füzesgyarmaton 2020. június 25-én a strandon vehettek részt tanácsadáson az érdeklődők.


A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési szakembere, Bátkai Miklós r. alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy vízparton, strandon nem elég törölközővel letakarni a táskát. Ha van, használják az értékmegőrzőt, amennyiben nincs, a társaság egyik tagja mindig maradjon a táskák mellett.  Fontos, hogy gyermekek a strandon, vízparton nem maradhatnak még rövid időre sem felügyelet nélkül, mindig legyen mellettük felnőtt. Kerti medencékben sem szabad őket egyedül hagyni.

Emellett fontos szabály, hogy a szabad vizeken fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem tiltott. Felhevült testtel, vagy ittas állapotban senki ne ugorjon vízbe. A rendőrség kéri, hogy közösségi oldalakon ne osszák meg mindenkivel, mettől meddig nem lesznek otthon! Tanácsos egy közelben lakó rokont, vagy megbízható ismerőst megkérni arra, hogy amíg távol vannak, menjen át a lakásukba, házukba és nézze meg, hogy minden rendben van-e. Ürítse ki a postaládát, mert a tele postaláda arról árulkodik, hogy a lakók már napok óta nincsenek otthon.

Képgaléria – Fotó: police.hu

Kertes házaknál, ha a szomszéd időnként az üres ház bejáróján parkol, azt a látszatot kelti, hogy van mozgás a háznál. Mikor elutaznak, gondosan zárják be a lakást, házat! Csukják be az ablakokat, ajtókat, zárjanak be mindent! A csengőt jó, ha kikapcsolják. Így annak, aki becsenget nem lesz egyértelmű, hogy azért nem nyitnak ajtót, mert nincsenek otthon, vagy otthon vannak, csak nem hallják a csengőt. Ha van a házon, lakásban biztonsági rendszer, riasztó, akkor mindenképpen élesítsék! Pótkulcsot ne hagyjanak az udvaron, melléképületben elrejtve, felakasztva! A füzesgyarmati strandon az érdeklődők megismerhették a BikeSafe programot is, és a Szeghalmi Rendőrkapitányság egyik rendőre segített is nekik abban, hogy a kerékpárlopások megelőzését, felderítését segítő adatbázisban regisztrálják a saját kerékpárjukat.