Közösségi oldalak

Hírek

Békéscsabáról állították elő a veronai buszbaleset vétkes sofőrjét

Békéscsabáról állították elő a veronai buszbaleset vétkes sofőrjét

A Fővárosi Törvényszék egyelőre még várja az olasz okiratokat. Ezek alapján dönthet ugyanis arról, hogy a vétkes sofőrt átadja-e a magyar büntetés-végrehajtásnak.

A Fővárosi Törvényszék – a Fővárosi Főügyészség indítványára – ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a 18 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset vétkes sofőrjét, V. Jánost. A jármű vezetőjét Olaszországban jogerősen hat év börtönre ítélték a 2017. január 20-án történt tragédia miatt.

A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadásához, ezért amikor az olasz hatóságok megkeresik majd a magyar hatóságokat, az ügyben újabb tárgyalást tart majd a bíróság – közölte a 24.hu a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét idézve.

A velencei bíróságon lezajlott másodfokú tárgyalás peren kívüli egyezséggel zárult. Az Indexnek Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a jogi procedúra hátterét megvilágítva azt mondta: az olasz hatóságok külföldi állampolgárt nem kötelezhetnek semmire. A gondatlan cselekmények elkövetőit sehol a világon nem szokták letartóztatni, V. Jánost sem tartóztatták le, ő pedig hazajött.

A Fővárosi Törvényszék egyelőre még nem kapta meg az Igazságügyi Minisztériumon keresztül küldött olasz okiratokat, így egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy döntsön arról, átadja-e V. Jánost a magyar büntetés-végrehajtásnak. A nemzetközi bűnügyi jogsegélyről és az európai elfogatóparancsokról szóló törvény előírásai ennek lebonyolítására negyven napot rendelnek, így

A veronai buszbaleset okozója október 29-e előtt biztosan nem kezdi meg börtönbüntetését.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha negyven napon belül nem érkeznek meg az említett iratok, V. Jánosnak megszűnik az átadási letartóztatása.

Hivatalosan tájékoztatást még a családtagok sem kaptak, mi is csak az olasz sajtóból értesültünk arról, hogy a sofőrnek végre meg kell kezdenie letöltenie a büntetését. Ezután van lehetősége kérvényeznie azt, hogy a magyar börtönökbe átszállítsák, amire valószínűleg kísérletet is fog tenni

– magyarázta a Blikknek Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben. A lap értesülései szerint a férfi Békéscsabán élt, ahol munkát is vállalt.

Mint ismert, 2017. január 21-re virradó éjjel a budapesti Szinyei gimnázium csoportja autóbusszal utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból. A buszon több mint ötvenen voltak, többségük 14–18 éves diák. A jármű Verona közelében az autópályán balesetet szenvedett és kigyulladt. A tragédiában 17-en meghaltak, több mint húszan megsérültek.