Békés megyei Mszp: ösztönző-programok indítására is szükség van ahhoz, hogy a háziorvosok városunkat válasszák

Dr. Barta Kálmán, fogorvos (b) Miklós Attila polgármester-jelölt és Dr. Árus Tibor, háziorvos (j)

A márciusi Közgyűlésre készült előterjesztésből az egészségügyi alapellátás több problémájára is fényt derült. Ebben az évben például összesen 12 olyan háziorvos praktizál Békéscsabán, aki átlépi az öregségi nyugdíj korhatárt. Szerencsére tovább folytatják a munkát, így most még nincs veszélyben a felnőtt-, gyermek- illetve a fogorvosi ellátás. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a megüresedő praxisok betöltésére nem jelentkeznek orvosok.

Az alapellátás zavartalansága érdekében különböző ösztönző-programok indítására is szükség van. Ahhoz, hogy a háziorvosok városunkat válasszák vagy lakhatásban, vagy eszköz-beszerzésben vagy a rendelő fenntartásában kell segítséget nyújtania a városnak.

Az alapellátásnak egyre több feladatot kell ellátnia – mondta el Dr. Árus Tibor, háziorvos. Jelenleg egy háziorvos mellett egy asszisztens dolgozik, akinek az adminisztrációval, a betegek ellátásával és bizonyos esetekben házi ellátással is foglalkoznia kell. Legalább két asszisztensre lenne szükség, hogy színvonalas munkát lehessen végezni.

A fogorvosok még a háziorvosoknál is kevesebb támogatást kapnak, annak ellenére, hogy eszközigényesebb az ellátás – mondta Dr. Barta Kálmán, fogorvos. A fogorvoslásra jutó keret felülről zárt, ezt meg kell változtatni.

Az egészségünk megőrzése mindannyiunk közös érdeke. A megelőző tevékenység, a sport és a szűrővizsgálatok mellett elengedhetetlen a megfelelő színvonalú házi–gyermek –és fogorvosi ellátás.