Közösségi oldalak

Hírek

Akár ötszázmilliós büntetést is kaphatnak az elektronikus cigaretták illegális forgalmazói

Hihetetlenül gyorsan terjed a tizenévesek, sőt már az általános iskolások között is a Magyarországon hivatalosan nem kapható, de azért pár kattintással megrendelhető Elf Bar. Gőzt ad, talán kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, de mivel nikotint tartalmaz, függőséget okoz.

A hvg.hu azt írja, a felnőttek zöme még csak nem is hallott az Elf Barról, de a tizenévesek körében kifejezetten népszerűvé vált az „új generációs” cigaretta.

Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben gyártanak. Magyarországon tilos forgalmazni, de online probléma nélkül meg lehet rendelni.

„Az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között”

– mondta a hvg.hu-nak Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. A baj Zacher szerint az, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, ami függőséghez vezet.

Dr Zacher Gábor toxikológus

Van ugyan nulla százalékos rúg is, de általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel.

Az Elf Bar ellenzői pont azért tartják rendkívül károsnak a terméket, mert azzal észrevétlenül, nagyon könnyen nikotinfüggőségbe eshetnek a gyerekek.

Várdi Katalin tüdőgyógyász az információhiányt tartja a legnagyobb problémának. Mint mondja, ez

„nem egy bevizsgált a termék, ennél fogva pontosan nem tudjuk, hogy milyen anyagokat, mekkora mennyiségben tartalmaz, ahogy azt sem, hogy mit tud maga a készülék”.

Akár ötszázmilliós büntetést is kockáztatnak az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazói

– közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

Az SZTFH reagált arra, hogy egyre többen használnak Magyarországon olyan eldobható elektronikus cigarettákat, mint például az Elfbar. Tudomásunk szerint egyre több trafikban keresnek hasonló termékeket, s mivel ott nem találják, sokan illegális beszerzési forrásokhoz fordulnak.

Az SZTFH kiemelt feladata a dohánytermék-kiskereskedelem hatósági felügyelete, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme – közölte a hatóság.

Eldobható ízesített cigaretta Elfbar

Mint írták, az SZTFH folyamatosan figyelemmel kíséri a dohánypiacon uralkodó folyamatokat és az észlelt szabálytalanságokról rendszeresen operatív egyeztetéseket folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is. A piac vizsgálata során az SZTFH látókörébe került a köztudatban elektronikus cigarettaként ismert, különböző ízesítésű, nikotint tartalmazó, vagy nikotinmentes, eldobható termékek jogsértő forgalmazása.

Az ilyen illegális eszközök nikotint tartalmazó változatban elektronikus cigarettának, nikotinmentes változatban dohányzást imitáló elektronikus eszköznek minősülnek, kiskereskedelmük Magyarországon dohányboltban is szigorú szabályokhoz kötött. A hatályos jogszabályok szerint e termékkategóriák ízesített változatait Magyarországon továbbra is tilos forgalomba hozni

– írta az SZTFH.

Aki engedély nélkül értékesít ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. Mindezek mellett az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazása sérti a NAV hatáskörébe tartozó jövedéki, és a fogyasztóvédelmi hatóság kompetenciájába tartozó egészségügyi jogszabályokat is.

Az SZTFH és a NAV együttműködésének köszönhetően már jelenleg is több eljárás van folyamatban az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazóival szemben.

A legális dohánytermék gyártók és magyarországi forgalmazóik elleneznek minden illegális forrásból származó értékesítést

A legális dohánytermék gyártók és magyarországi forgalmazóik elleneznek minden illegális forrásból származó és minden fiatalokat célzó értékesítést. Magyarországon legálisan 18 év alattiak nem vehetnek dohánytermékeket, sem e-cigarettákat, sem ízesített e-cigarettát. Az ismert gyártók ellenőrzött termékei kizárólag legálisan trafikokban kaphatóak. Az illegális termékek és értékesítési csatornák, valamint a 18 éven aluliaknak történő forgalmazás ellen egyértelműen kiáll az iparág.

A ellenőrzötten és tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alacsonyabb károsanyag kibocsátású, kizárólag felnőtt dohányosoknak szóló termékek ezzel a jelenséggel semmiképpen nem keverendőek össze. Különös hangsúllyal mutatunk rá arra, hogy a hevített dohánytermékek és kiegészítő termékeik csak azt követően kerülhetnek Magyarországon forgalomba, hogy azok műszaki és tudományos dokumentációját, összetevőit és adalékanyagait a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, és e termékek forgalmazását jóváhagyja. Az illegális forrásból beszerezhető ízesített e-cigaretták ilyen szűrőn nem mennek keresztül.