A saját videóit is meghamisítja az MTVA

Szép hagyománya van már az köztévénél annak, hogy bizonyos híreket és riportokat úgy vágnak meg, majd adnak le a műsorba, hogy az csak részben, vagy egyáltalán ne fedje a valóságot, cserébe tökéletesen tükrözze a kormány üzenetét és álláspontját a menekültekkel kapcsolatban. Egy olvasónk azonban most küldött egy videót, amelyből kiderül, hogy az MTVA már attól sem riad vissza, hogy a menekültek elleni uszítás érdekében a saját egy nappal korábbi riportját hamisítsa meg, írja a comment.blog.hu

Az alábbi videó az M1 péntek és szombat esti híradójának egy-egy részletét tartalmazza, amelyben az alámondás szerint ugyanaz a menekült az egyik nap még nem szokott verekedni, a másik nap arról nyilatkozik, hogy a határőrökkel szoktak harcolni.


A riport a boszniai határnál tapasztalt menekülthelyzettel, és az ott történt atrocitásokkal kapcsolatos, és a pénteki adásban megszólalt a helyszínen egy bangladesi férfi is. A riportban csak szimplán A Bevándorlóként hivatkozott férfi arról beszél, hogy sokan megsérültek, amikor a bosnyák-horvát határon a menekültek összecsaptak a horvát rendőrökkel, majd a végén hozzáteszi, hogy mindig a pakisztániak és az afgánok verekednek, de a bangladesiek soha sem szoktak.

Aztán szombaton ismét levetítette az MTVA híradója ezt a riportot, azonban a köztévé szerkesztői nem csak rövidebbre vágták a mondandóját, hanem a magyar narrációt is átírták. Ebben a férfi már csak annyit mond:

A horvát határőrökkel szoktunk harcolni. Átakarunk jutni – mondja ezt a bangladesi migráns.

– hallható a köztévé híradójának narrátorának szövege, amiből kitűnik, hogy nem csak meghamisították a férfi mondandóját, de egy nap A Bevándorlóból már Bangladesi Migráns lett belőle. Egyébként azt is látni, hogy a szalagcímet is átírták valami két fokkal uszítóbb gyűlöletkeltésre.

Az eset annyira nem meglepő, hiszen idén ősztől az a Papp Dániel lett az MTVA-jának a vezérigazgatója, akiről korábban a bíróság is kimondta, hogy hírhamisító, miután hasonló technikát alkalmazva hamisított meg egy anyagot Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP-képviselőről, de az ő karrierjének az egyik csúcspontja volt az is, amikor egyszerűen kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a híradó egyik adásából.