Közösségi oldalak

Hírek

A rendőrség nevével visszaélő csaló e-mailek terjednek

Ismét rendőri vezető és a rendőrség nevével visszaélő csaló e-mailek terjednek a kibertérben.

Ahogy már többször felhívtuk a figyelmet, ismét olyan adathalász módszerrel próbálkoznak a csalók, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolják a címzettet. Első ránézésre akár hitelesnek is tűnhet a levél, azonban jobban megvizsgálva látható, hogy több sebből vérzik.

Az árulkodó jelek a következők:

  • Nem létezik a „Budapesti Rendőr-főkapitányság Kerületi Rendőrkapitányság VII. Kiskorúak Védelmét Szolgáló Szolgálat Bunügyi Főigazgatóság”. Általánosságban elmondható, hogy a feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik.
  • A hivatkozott e-mail cím nem magyar és nem a Magyar Rendőrséghez tartozó címet jelöl.
  • A levél szövege rossz magyarsággal íródott, a helyesírási hibákon túl keverve használ idegen nyelvű és magyar kifejezéseket.
  • A levél jellemzően külföldi e-mail címről érkezik.

Fontos:

Ne dőljön be ezeknek a megtévesztő leveleknek! Tartalmukat ne ossza meg, választ ne adjon! Az e-mail csatolmányait ne töltse le és a szövegben található hivatkozásokat se nyissa meg! Ha a levél fizetésre szólít fel, ne fizessen!

Ha kétsége támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a küldő szervezettel a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán megtalálható elérhetőségeken keresztül vegye fel!

Amennyiben ilyen, vagy ehhez hasonló levelet kap, mindig ellenőrizze feladót! Soha ne kattintson megszokásból, mindig legyen körültekintő!

Legyen éber, és ne dőljön be a csalóknak!