A „Jézuska” bőséges ajándékokkal lepte meg a NER oligarcháit

Magyarországon persze nincsenek oligarchák, de valahogy néhány, jórészt Orbán Viktorhoz közeli vállalkozó mesés vagyonra tett szert, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök. Tiborcz István állami hitelt kapott decemberben, Mészáros Lőrinctől pedig az állam átveszi a ramaty erőművét.


„Az oligarcha szót mindenki rosszul használja. Az valójában olyan gazdag embert jelent, aki képes befolyásolni a politikát. Mondjon nekem egy embert Magyarországon, aki képes befolyásolni Orbán Viktort vagy a Fideszt! Oroszországban voltak oligarchák a kilencvenes években, Jelcin elnöksége idején. Van, aki gyorsabban, van, aki lassabban szerezte a vagyonát, a sebesség talán össze is függhet a politikával, de ez mindig így volt. Engem nem visel meg lelkileg, hogy ki hány milliárdot szerzett és hogyan, amíg nem kap előnyöket, és nem vonatkoznak rá más szabályok, mint rám. De ilyen a bankvilágban jelenleg nincs”

– mondta Csányi Sándor, az OTP bank elnök-vezérigazgatója a HVG-nek adott decemberi interjújában.

Érdekes, hogy Csányi épp az orosz oligarchákkal példálózott, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis még júniusban beszélt róluk a Financial Times-nak. Putyin szerint Oroszországban már nincsenek oligarchák, az általa adott definíció azonban eltér Csányiétól:

„Az oligarchák azok, akik a hatóságokhoz való közelségüket arra használják, hogy szuperprofithoz jussanak.”

Az elnök ezekre mondta, hogy náluk ilyenek (már) nincsenek – természetesen vannak, nem is kevesen, és Putyin ezt pontosan tudja.

Ahogy vannak Magyarországon is – kivéve, ha valami fatális véletlen folytán jutott impozáns vagyonhoz az elmúlt években épp a miniszterelnök felcsúti szomszédja (és annak gyerekei), a miniszterelnök rokonai (beleértve a vejét), és egyéb vállalkozók, akik szívesen vállalkoznak rá, hogy a miniszterelnökkel nézzenek focimeccset a felcsúti stadion VIP-páholyából.

Orbán Viktor

A miniszterelnöknek magának nincsenek üzleti érdekeltségei, „üzlettel nem foglalkozik” – az iskolapadból a rendszerváltáskor a politika élvonalába ült át, és nem is mozdult onnan azóta. Ennek fényében nem meglepő, hogy Mészáros Lőrinc szerint sosem volt üzleti kapcsolata Orbán Viktorral.

Sőt, a miniszterelnök enyhén szólva nem vagyonos ember, legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint 1 millió 395 ezer forint megtakarítása van, és 3 millió 516 ezer forint lakáshitelt nyög. Ingatlanvagyona nem változott: egy budai ház tulajdonosa felerészben, a felcsúti Pancho Aréna melletti házat pedig egy személyben birtokolja. Gazdasági érdekeltsége és autója nincsen. Érdemes megjegyezni, hogy a politikusok legközelebbi rokonainak vagyonnyilatkozatai sem nyilvánosak. Így nem tudni már azt sem, Orbán feleségének, Lévai Anikónak mekkora vagyona van, illetve vagyona hogyan változott az elmúlt években. Lévai utolsó nyilvános, 2010-es vagyonnyilatkozatában az Orbánnal közös budapesti családi házon kívül 38 ingatlant sorolt fel.


Amennyire tudni lehet, Orbán Viktornak egyetlen igazi szenvedélye van: a labdarúgás. És hogy, hogy nem, kormányzása alatt Magyarország csillagászati, az Európai Unió más országaiban példa nélküli összegeket fordít sportra – szóval bizonyos értelemben ezeket a pénzeket tekinthetjük az országtól a miniszterelnöknek adott ajándéknak is. Korai karácsonyi ajándéknak beillik, hogy november közepén elkészült a Puskás Aréna, ahova némi optikai trükkel személyesen Orbán Viktor rúgta el a labdát a Budai Várban található irodája erkélyéről.

Pénzben fürdik a miniszterelnök által alapított (és Mészáros Lőrinc elnökölte) felcsúti focialapítvány. Egyebek mellett – ahogy a hvg.hu megírta – a 1,5 milliárd forintos taótámogatással épülő „Ifjúsági Sportszálláshelyhez” csak wellnessgépészetet 100 millió forintért rendeltek.

Mészáros Lőrinc

Ha nem értünk egyet Csányi Sándorral, és úgy hisszük, hogy mégiscsak vannak Magyarországon oligarchák, akkor Mészáros Lőrinc köztük Az oligarcha. Orbán Viktor felcsúti szomszédja, aki saját bevallása szerint a jóistennek, a miniszterelnöknek, no meg a Mark Zuckerbergénél minden bizonnyal nagyobb eszének köszönheti mesés vagyonát. Üzleti érdekeltségei átszövik a teljes magyar gazdaságot, szó szerint nagyítóval kell olyan szektort keresni, amiben nincs benne egyik vagy másik csápja.

Karácsonyi ajándéknak beillik, hogy Palkovics László innovációminiszter december 20-án bejelentette: az állam megveszi Mészáros Lőrincék mátrai erőműben meglévő érdekeltségét. Az elavult, cseppet sem környezetbarát széntüzelésű erőmű a hírek szerint pocsék állapotban van, jelen körülmények szerint aligha üzemeltethető nyereségesen – szerencsére az Európai Unió a következő években rengeteg támogatást fog biztosítani az ilyen erőművek átszerelésére, a kormány élni is akar ezekkel. Mindenesetre Mészárosék már kivettek 8 milliárd forint osztalékot (nem a nyereségből, hanem a tartalékból), ami a céges beszámolók alapján több, mint amennyiért vették az erőművet.

Mészáros érdekeltségeire úgy hullanak az állami megrendelések, mint a kiszáradt karácsonyfa tűlevelei, felsorolni sem érdemes őket. Csak egy példa december 20-áról: a felcsúti mágnás tőzsdei cége, az Opus Nyrt. leányvállalata, az R-Kord Építőipari Kft. nyerte a Keleti pályaudvar – Kőbánya felső közötti 3. vágány különböző munkáinak elvégzésére szóló projektet. A munkát nettó 9 milliárd 488 millió forintért vállalták.

Mészáros Lőrinc a Forbes magazin számításai szerint már 2018 végén Magyarország leggazdagabb embere volt Csányi „Nincsenek Oligarchák” Sándort megelőzve, és belépett a dollármilliárdosok klubjába. A G7összesítése szerint 2019-ben 25,4 milliárdot vett ki elképesztően nyereséges cégbirodalmából.

Tiborcz István

A miniszterelnök saját lábon álló lányának, Ráhelnek a férje, Tiborcz István az elmúlt években az ingatlanpiacon tevékenykedik – saját bevallása szerint olyan területet választott (a közvilágítás, az Elios és az azzal kapcsolatos botrányok után), ahol nincsenek állami megrendelések, így fel sem merülhet a korrupció gyanúja.

Némi állami pénz azért így is csak beesik néha Tiborczékhoz a karácsonyfa alá: december közepén írta meg a 24.hu, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 8,4 milliárd forint kölcsönt biztosít a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt.-nek. A cég Budapest belvárosában a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává.

Napi.hu idén májusi összesítése a 33 éves Tiborcz magán- és cégvagyonát már 35 milliárdra taksálta, amivel ő számít a 32. leggazdagabb magyarnak. Tiborcz hirtelen meggazdagodása alapvetően a BDPST Zrt. szárnyalásának köszönhető, mely során alig négy év alatt tekintélyes értékű ingatlanportfoliót gyűjtött össze. Ennek főbb elemei az Mfor.hu cikke szerint:

 • a turai Schossberger-kastély,
 • a Ranolder-villa Badacsonyban,
 • a Pesti Vigadó melletti egykori Mahart-, ma Dorottya-ház (amelyet luxusszállodává alakítanak át),
 • egy palotaszint az Andrássy úton, Weiss Manfred egykori villájában,
 • egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek,
 • a Visegrád melletti lepencei strand fölötti hotel,
 • a Szabadság téri Adria-palota,
 • és a legújabb szerzemény: a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda.

Idősebb Orbán Győző

A miniszterelnök apja még Tiborcz Istvánnál is messzebb tartja magát az állami megrendelésektől, és nem tudni botrányos ügyekről vele kapcsolatban. Azt azért lehet tudni, hogy bányacégei számtalan állami és/vagy önkormányzati nagyberuházáshoz szállítanak követ. Az sem titok, hogy a cégek elképesztően jól fialnak, ezekről az információkról minden magyarországi vállalkozásnak be kell számolnia.

A Nehéz Kő Kft., a Gánt Kő Kft. és a Dolomit Kőbányászati Kft. is növelni tudta a profitját 2018-ban, ezek a cégek összesen 2,32 milliárd forint osztalékot fizettek – ebből 1,3 milliárd jutott id. Orbán Győzőre.

A többiek

Több mint százmilliárd forint osztalék ütötte az emblematikus NER-oligarchák markát csak az 500 legnagyobb magyar vállalkozást tömörítő listán szereplő cégeik tavalyi nyeresége után – írta meg a HVG. Az 500 legnagyobb cég közül 40 darab egyik vagy másik NER-oligarchához köthető, vagyis olyan vállalkozókhoz, akik 2010 óta, jobbára közbeszerzéseken szerezték tetemes vagyonukat. Mészárossal, Tiborczcal és Orbán Győzővel együtt tucatnyi ilyen szerencse fia él ma Magyarországon:

 • Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje,
 • a néhai Andy Vajna, akinek érdekeltsége a budapesti kaszinókoncessziók kizárólagos tulajdonosa,
 • a miniszterelnök barátja, Garancsi István,
 • Szíjj László és Varga Károly,
 • Tiborcz István barátja, Paár Attila és Szeivolt István,
 • Sánta János, aki Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszterrel ápol jó kapcsolatot,
 • Balásy Gyula, az állami kommunikációs megrendelések üdvöskéje,
 • a Terror Háza Múzeumot igazgató Schmidt Mária és családja.

Rajtuk kívül még rengeteg, jó politikai kapcsolatokkal rendelkező kishal úszik a cégvilág vizeiben. Ott van például Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám és a vele kapcsolatban álló üzleti kör, mások mellett Száraz István, Somlai Bálint Fülöp és Pintér Máté Tibor. Ők (pontosabban cégeik) 2018 karácsonya előtt egyszerre falcoltak le a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás megroggyant bankjától, a NHB-tól – napokkal azelőtt, hogy a Matolcsy vezette jegybank korlátozásokat vezetett be a pénzintézettel szemben. Máig nem derült ki, hogy karácsonyi ajándék gyanánt kapták-e az információt, vagy pedig csak minibankpánik tört ki körükben.

Forrás: HVG.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!