A 13 határsértő ismét Romániában, az embercsempészek pedig őrizetben

Tizenhárom határsértőt adtak át a Békés megyei rendőrök a román hatóságnak. A gyanú szerint két lengyel állampolgár segített nekik abban, hogy illegálisan átutazzanak Magyarországon. A rendőrség embercsempészés gyanúja miatt őrizetbe vette a lengyel nőt és férfit.


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, 13 határsértőt fogtak el a rendőrök 2020. június 16-án 1 óra 30 perc körül, a Mezőkovácsházát Battonyával összekötő úton. A külföld férfiak közül tizenkettő szír, egy pedig iraki állampolgárnak vallotta magát. Személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mindannyiukat egy kisteherautó rakterében találták meg a rendőrjárőrök.

A járművet egy lengyel nő vezette. A gyanú szerint egy férfi társa is volt, akit Orosházán tartóztattak fel a rendőrjárőrök. Személygépkocsit vezetett és az ellenőrzéskor vele volt a barátnője is.  A nyomozás eddigi adatai szerint a lengyel férfi is segítséget nyújtott a határsértőknek abban, hogy miután Románia felől illegálisan átlépték az államhatárt, tovább tudjanak utazni.

A 13 határsértőt a rendőrök a Battonya Határrendészeti Kirendeltségen meghallgatták, majd 2020. június 16-án 13 óra 10 perckor átadták őket a román hatóság képviselőinek. A kistehergépkocsit vezető nőt és a férfit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette – tájékoztatta portálunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.