Vajon ismét megbukik a Nemzeti Választási Iroda, vagy csak a csalásra készülnek fel?

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Az informatikai próbák célja pont az, hogy a választások előtt több hónappal ellenőrizni lehessen, hogy az adott informatikai rendszer megfelelően működik, vagy szükség van-e még további finomhangolásra, fejlesztésre – válaszolta az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda. Nos, a tesztelés eredményeként elmondhatjuk, hogy az informatikai rendszer nem működik megfelelően, szóval jó lenne nekiállni végre egy a szó európai értelmében is „működő” választási rendszert megalkotni.

A portál információi szerint a március 5-i próbán például országszerte problémákba ütköztek a helyi választási irodák tagjai a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerbe (VÁKIR) történő bejelentkezések során.


Azt, hogy mennyire találó „finomhangolásnak” nevezni, amikor egy országos informatikai rendszer országosan nem működik megfelelően, azt olvasóink józan értékítéletére bízzuk. Egy biztos, a meglehetősen furcsa, a választási csalás gyanúját bennünk megerősítő április 8-i leállás után minden normális országban leváltották volna az adott választási iroda összes felelős vezetőjét. Magyarországon azonban még ma is Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, ami igencsak beszédes a politikai megbízhatóságát illetően.

Töretlenül bízzunk benne, hogy ezúttal minden egyes választókörben jelen lesz ellenzéki megfigyelő, ugyanis, ha ez tavaly tavasszal is így lett volna, akkor ma feltehetően nem lenne az Orbán vezette Fidesznek kétharmados többsége a magyar országgyűlésben.

Close