Közösségi oldalak

Hírek

Országos határrendészeti összesítő

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. május 28-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 231 határsértőt tartóztattak fel és 184 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a járőrök 2 esetben összesen 3 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó és Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 221 határsértőt tartóztattak fel, Ásotthalom, Mórahalom, és Röszke közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron megyében, Rajka közigazgatási területén 7 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében egy főt, Csongrád-Csanád megyében 6 esetben összesen 183 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 4 embert fogtak el, embercsempészése miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Rajka közigazgatási területén, 2023. május 28-án 9 óra 40 perckor, a járőrök egy német honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy román férfi vezetett. A járműben utasként 7 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott. Továbbá a rendőrök előállítottak a helyszín közeléből egy román férfit, aki a jármű vezetőjének feltételezett segítője volt.

A járőrök, Battonya közigazgatási területén, a 4444-es számú úton, 2023. május 28-án 14 óra 30 perckor egy román honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy román állampolgár vezetett. A járműben- rajta kívül- 3 fő, magát indiai és egy fő, magát etióp állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. május 28-án 17 óra 00 perckor Mórahalom közigazgatási területén az 5511-es számú úton ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 3 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult – tájékoztatta portálunkat Szarvas Ágnes r. őrmester a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.