A köztévé élő adásban mutatta be, mekkorát hazudik a kormány a felhatalmazási törvényről

Valószínűleg nem ez volt a cél, de a köztévé nagyon szépen bemutatta, mi a gond az úgynevezett felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban,


és miért nem támogathatja azt egyetlen felelős politikai erő sem.


Pedig szépen indult a reggel

Fábián Barna szerkesztőnek csak annyi lett volna a dolga, hogy minden gubanc nélkül többször is elhangozzon az adásban az alábbi mondat:

“a magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet.”

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója ennek megfelelően ismertette is a mérési adatokat, figyelmeztetve, hogy még a kormánykritikus szavazók is támogatnák a koronavírus-járvány okán a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

És ekkor jött a csapás. A nem várt csapás

Ugyanis valamilyen oknál fogva Fábián Barna felvetette, hogy az ellenzéki pártok konkrét időkerethez kötnék a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem pedig addig, “ameddig szükség van” a parlament összehívása nélküli rendeleti kormányzásra. Mráz itt láthatóan megzavarodott, és azt válaszolta, “ennyire precízen nem lehet mérni”, nem tudnak arra rákérdezni, hogy a válaszadók támogatnák-e, ha csak 30-60-90 napra kapna felhatalmazást az Orbán-kormány.

Így arra sem kérdezett rá senki a Nézőpontnál, hogy a magyarok hány százaléka támogatná, ha Orbán Viktor korlátlan időre kapná meg a teljhatalmat.

És ha nem lehet precízen mérni, akkor marad a csúsztatás. 

Elég gyorsan kiderült a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos kormányzati hazugság: még a saját szavazói előtt is rejtegeti a Fidesz, hogy időkorlát nélkül vezetné az országot parlamenti kontroll nélkül.

Egyébként az elemző egy másik elejtett mondata is bizonyítékkal szolgált arra, hogy a felhatalmazási törvényt nem a járvány lassítása érdekében terjesztették ebben a formájában a parlament elé, hanem pusztán Orbán Viktorék politikai haszonszerzése a cél; Mráz Ágoston Sámuel szerint ugyanis a mai és holnapi parlamenti szavazásokon, azaz

“a napokban fog eldőlni a ’22-es választás is”.

Kit érdekel a járvány, ha a cél 2022, nem igaz?

Sarkadi-Illyés Csaba – Alfahír

Close