Közösségi oldalak

Gazdaság

Több mint 800 embert tett utcára Mészáros Lőrinc szállodalánca, majd bezsebelt 17,7 milliárdnyi állami támogatást

Saliris Hotel Egerszlókon Fotó: Erdős Csaba

A koronavírus-járvány okozta krízisre hivatkozva előbb kirúgtak 850 dolgozót a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánctól, majd beálltak a sorba 17,7 milliárd forintos állami segítségért – adta hírül a Népszava.

„Egy jól körülhatárolható érdekkör milliárdos szállodafejlesztési támogatásokat kap, és számukra az sem volt pályázati feltétel, hogy cserébe ne bocsássanak el munkavállalókat. Eközben mi hetek óta hiába várjuk a rövidített munkaidőre kérhető állami bértámogatási igényünk elbírálását, hogy minél több kollégánknak megőrizzük a munkahelyét”

– panaszkodott a lapnak egy szállodaigazgató arról, hogy milyen ellentmondásos módon önti a kormány a turizmusba a közpénzmilliárdokat.Korábban a 24.hu írta meg, hogy a belengetett 20 milliárd helyett váratlanul 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a szállodaiparban. A nyertesek között van a Mészáros-féle Hunguest Hotels is, melynek kapcsán a Népszava azt írja, beigazolódott, amiről már május elején is tudni lehetett: a cég kirúgott 850 embert, hogy

Addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a szállodafelújításokkal.

A Hunguest korábban ugyanakkor állítólag azzal nyugtatott, hogy a felújítások után majd „ismét jelentős számú szakképzett munkaerő foglalkoztatására kerül sor”.

A 14 hotelből álló szállodalánc a Népszava szerint nagyjából 700 millió forintnyi bérköltséget spórolt meg a manőverrel – nyilván pont ez az aprópénz hiányzott még a 17,7 milliárdos közpénz-nyelethez.