Olcsók a csabai ingatlanok a környező megyeszékhelyekhez képest

2021-ben sok Békés megyei településen csökkentek a lakóingatlanok átlagárai, de Békéscsabán nem. A megyeszékhelyen eddig idén a lakáspiaci árak stagnáltak, míg a családi házak átlagos négyzetméter árai emelkedtek. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint bár egyre magasabbak a csabai ingatlanárak, még így sem számítanak drágának a környező megyeszékhelyek viszonylatában.

Megéri Csabán ingatlant vásárolni

Amennyiben ingatlanvásárlásra készülsz és mindenképp egy nagyváros mellett tennéd le a voksod, Békéscsaba jó választás lehet. A szomszédos megyeszékhelyek között ugyanis itt vannak a legbarátságosabb átlagos négyzetméter árak.

2021 márciusában Csabán egy családi házat 230 ezer Ft/m2-es átlagáron kínáltak eladásra, melynél a szolnoki házak 80 ezer forinttal, a szegediek 160 ezer forinttal kerültek többe négyzetméterenként. A békéscsabai és debreceni házak márciusi átlagára között pedig 180 ezer Ft/m2-es volt a differencia.

Nemcsak a családi házak, a panellakások és téglalakások is olcsóbbak voltak Békéscsabán, mint Szolnokon, Szegeden vagy Debrecenben. Míg egy csabai panel kínálati ára átlag 270 ezer Ft/m2 volt idén márciusban, addig Szolnokon 310 ezer Ft/m2, Szegeden 390 Ft/m2, míg Debrecenben 480 Ft/m2. A téglalakások esetében még nagyobb árkülönbségekkel találkozhattak a régióban ingatlan után érdeklődők. Békéscsabán a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter ára 270 ezer forint volt, de ha valaki a szomszédos megyeszékhelyek mellett döntött, az 120-350 Ft/m2-rel magasabb átlagárakkal találkozhatott.

Békéscsabán az albérletek is olcsók

Persze az, hogy mi számít olcsónak, viszonyítás kérdése. Békéscsaba ingatlanpiaci árai az őt körülvevő nagyvárosok ingatlanpiaci áraihoz képest számít olcsónak, és így van ez az albérletpiaccal is.

A Békéscsabán kiadásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméter ára 1400 forint volt idén márciusban. Ez azt jelenti, hogy egy 50 m2 alapterületű lakás havi bérleti díja ekkor 70 ezer forint volt. Ha ugyanez a lakás került bérlésre Szolnokon, akkor ott 90 ezer forintot kértek el a tulajdonosok. Szegeden és Debrecenben pedig még többet kellett letenni az asztalra egy albérletért. A napfény városában egy 50 m2 alapterületű ingatlan 100 ezer forintos átlagáron került ki a piacra, Debrecenben pedig 110 ezer forintos átlagáron.

Ezzel számolj, ha építkeznél!

Amennyiben nem a használt ingatlanok között szeretnéd megtalálni az új otthonod, hanem felépítenéd azt, akkor számolnod kell az építőipari anyagok drágulásával. Az évben számos olyan tényezővel találta szembe magát az ipar, mely az árak növekedését vonta maga után. Elsősorban az élénkülő kereslet és a BASF gyárának tűzesete tette szükségessé az áremelést. Év elején legelőször a polisztirol szigetelőanyag lett 40-60%-kal drágább decemberhez képest, melyet a vasanyagok követtek, 30%-os drágulással. A sornak pedig valószínűleg nincs vége. Az anyagkereskedők még magasabb árakat szabhatnak a nyáron.

Forrás: ingatlannet.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!