Néhol még továbbra is csökkennek az ingatlanárak Békés megyében

Egy természetes folyamat következtében országszerte megállt az évek óta tartó eszeveszett áremelkedés a hazai ingatlanpiacon. Békés megyében is inkább stagnálást és áresés tapasztalhattunk az elmúlt egy évben. A csökkenés pedig idén még tovább folytatódik.Az Ingatlannet.hu segítségével pedig megtudhatjuk, hogy pontosan mely Békés megyei települések esetében igaz ez.

A lakásárak Gyulán és Orosházán csökkentek idén

Békés megye székhelyén az idei év februári hónapjában téglalakáshoz ugyanolyanátlagáron juthattak hozzá a vásárlók, mint januárban. Békéscsabán 2021 első hónapjában egy téglalakás átlagosan 250 ezer F/m²-os kínálati áron szerepelt az eladó ingatlanok között. Majd egy hónappal később ugyanezt az ingatantípust szintén 250 ezer forintos átlag négyzetméter áron lehetett megkapni.

Gyulán és Orosházán is már lefelé tartó irányba változtak a lakások ingatlanpiaci árai egyetlen hónap alatt. JanuárbanGyulán egy téglalakást átlagosan 300 ezer Ft/m²-ért kínáltak eladásra, mely februárramintegy 10 ezer forinttal esett le. Orosházán a téglalakásoknak220 ezer Ft/m²-es volt az átlagára az év kezdetén, míg februárban210 ezer forintot kértek el egy négyzetméterért.

Van ahol a családi házak is egyre olcsóbbak

Békés megyében családi házak tekintetében januárban és februárban is a legmagasabb négyzetméter árak Gyulán és Békéscsabán voltak. Ebben a két városban, 2021 januárjában egy családi ház átlagos kínálati ára 210-260 ezer Ft/m² volt. Ezzel szemben februárban Csabán már magasabban pozicionálódnak az átlagárak, méghozzá 220 ezer Ft/m²-nél. Gyula pedig maradt ugyanazon a szinten.

Az egy hónapos vizsgált időszakban növekedett az eladó házak átlagára Orosházán is. Idén januárbanOrosházán egy családi házat átlag 160 ezer Ft/m²-ért kínáltak a tulajdonosok, mely februárra 10 ezer forinttal emelkedett meg négyzetméterenként.

Békésen és Szarvason is hasonlóan alakultak a házak kínálati árai. Mindkét településen áresés volt 2021 januárja és februárja között. A békési házak esetében 130 ezer Ft/m²-ről 120 ezer Ft/m²-re, a szarvasi házak esetében pedig 120 ezer Ft/m²-ről 110 ezer Ft/m²-re történt a csökkenés.

Mi a helyzet az albérletpiaccal?

Békéscsabán az albérleti díjak még ha nem is töretlenül, de folyamatos zuhanásban vannak. Például egy 50 m² alapterületű lakást tavaly februárban majdnem 80 ezer forintos átlagáron kínáltak kiadásra, míg idén februárban már csak 70 ezer forintot kértek el a hirdetők.

Valószínűleg a csabai albérletárak továbbra is hasonló tendenciát fognak mutatni. Ennek oka, hogy a homeoffice-ra váltó munkavállalók egyelőre még mindig nem térnek vissza az albérletekbe, emellett pedig a turisták valamint a diákok is hiányoznak a piacról. Élénkülést akkor várhatunk, amikor a korlátozásokat feloldják, de ez persze a járványhelyzet miatt igen bizonytalan.

ingatlannet.hu