Mutatjuk, hol tartanak a kiadó és eladó lakások átlagárai Békés megyében

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzéséből már kiderült, hogy nem csökkentek érdemben az ingatlanpiaci árak Békés megyében. A megyeszékhelyek között így is, úgy is kedvező árakkal rendelkező Békéscsaba, a 19 megyeszékhely szeptemberi átlagárának rangsorában lakástípustól függően a 17-18. helyet foglalja el.

Azoknak sem kell túlságosan mélyre nyúlnia a zsebében, akik a megyében kiadó lakást keresnek. Számukra a jó hírünk, hogy az albérletpiaci árak csökkenőben vannak.


Kedvező lakásárak mindenhol, kivétel nélkül

Az Ingatlannet.hu Békés megye három településének lakáspiaci árait vetette össze. Közülük az első és legfontosabb szereplő természetesen a megye székhelye, Békéscsaba. A másik két település pedig Gyula és Békés.

Békéscsaba, mint a híres kolbász fesztiválnak otthont adó nagyváros nem tud felmutatni kiemelkedően magas négyzetméter árakat a téglalakásokra vonatkozóan. A szeptemberi hónapban egy négyzetmétert átlagosan 250 ezer Ft/m²-ért kínáltak eladásra a megyeszékhelyen. Ez Budapest téglalakásainak szeptemberi átlagárához viszonyítva kis összegnek tekinthető. Egészen konkrétan egy fővárosi lakásért Békéscsabán hármat is kaphatnánk.

Idén szeptemberben Gyulán valamivel – átlagosan 20 ezer Ft/m²-rel – magasabb volt a téglaépítéses lakások átlagára, mint Csabán. Így például egy 50 m² alapterületű lakás Gyulán 14 millió forintba került, míg Békéscsabán 13 millió forintba. Békésen viszont épp ellenkezőleg, a megyeszékhelynél alacsonyabb volt az átlagáruk, méghozzá átlagosan 30 ezer Ft/m²-rel. Tehát Békésen a példában vett 50 m²-es lakás 11 millió forintot ért.

Az albérleti díjak is kedvezőek, sőt egyre kedvezőbbek

A három vizsgált település közül kizárólag Békéscsabával foglalkozunk tovább, hiszen az albérletpiacon a megyeszékhely az egyetlen jól elemezhető szereplő. Amennyiben a kiadó lakásainak átlagár változását nézzük az idei évben, úgy megfigyelhető, hogy többször is visszaesésnek indult.

Az első és egyben legnagyobb zuhanás február és április között volt, amikor az albérletek átlagára 1600 Ft/m²-ről 1400 Ft/m²-re esett le. Ez egy 50 m²-es albérletnél azt jelenti, hogy a havi átlagos bérleti díj 80 ezer forintról 70 ezer forintra csökkent. Ezután kis mértékű emelkedésnek indultak, majd júniusról júliusra újra lefelé mozdultak el, amikor is elérték az idei év mélypontját. Július óta szinte folyamatos a drágulás. Legfrissebb, szeptemberi adatunk szerint a csabai albérleteket 1500 Ft/m²-es átlagáron kínálják kiadásra.

Békéscsaba fentiekben bemutatott albérletpiaci árai a többi megyeszékhely albérletpiaci árainak tükrében igen barátságos. Például az olyan egyetemi városokban, mint Szeged vagy Pécs, a kiadó lakások átlagára meghaladja a 2000 Ft/m²-t.

Illetékmentesség jár a csokos lakásvásárlóknak

Ez nem azt jelenti, hogy az illetéket majd utólag rendezik a vásárlók felé, hanem hogy egyáltalán nem is kell fizetniük. A mentesség januártól lép majd életbe. Azok lesznek rá jogosultak, akik CSOK-kal vásárolnak ingatlant, legyen az új vagy használt. Pénzben kifejezve ez egy 50 millió forint értékű ingatlannál mínusz 2 millió forintra tehető. Ha pedig még az áfacsökkentést is hozzászámoljuk, akkor 15,5 millió forintnyi összeg spórolható meg.

ingatlannet.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!