Gazdaság

Mire elég 20 millió forint Békéscsabán és környékén?

Hazánkban 20 millió forint sokat is érhet az ingatlanpiacon, persze ez leginkább csak a vidéken igaz. Van ahol akár 150 m² feletti ingatlan is vásárolható. Van, ahol pedig ez az összeg még egy mini garzonra sem lenne elegendő. Az ár nemcsak az adott településtől és a földrajzi fekvéstől függ, hiszen nagyban befolyásolja azt az ingatlan típusa, állapota is.

Az elmúlt években igencsak magas áremelkedést tapasztalhattunk országos és megyei szinten is. Nem volt ez másképp a Békés megyei ingatlanpiacon sem. Leginkább a lakásárak viszik a prímet a megyében, a családi házak átlagára minden vizsgált városban a legolcsóbbnak bizonyult.

Minél kisebb a lakosság, annál olcsóbb a ház?

Cikkünkben az öt legnépesebb Békés megyei városok kínálati ingatlanárait vizsgáljuk meg az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével. Azonban már ezeknél a településeknél is jól látható, hogy nem feltétlen annak van a legnagyobb jelentősége, hogy mekkora a lakosság száma.

Elegendő egyáltalán 20 millió forint, ha házat szeretnénk vásárolni?

A nagyobb városokban azt kell mondanunk, hogy sajnos ekkora összegért nagy valószínűséggel nem fogunk tudni házat vásárolni. Ugyanis egy 110 m2 alapterületű családi ház átlagára Békéscsabán nagy valószínűséggel meghaladja a 23 millió forintot is. Egy hasonló paraméterekkel rendelkező ház Gyula területén 28 millió forintot is ér.

Orosháza minden bizonnyal a középmezőnyben helyezkedik el az árak tekintetében, hiszen itt a 164 ezer Ft/m2-es átlagárak mellett, a 20 millió forintunkból már egy 120 m2 körüli házat megengedhetnénk magunknak. A nagyobb alapterületű, 200 m2-es ingatlanok tekintetében viszont mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen ezekért akár 32 millió forintot is elkérhetnek.

Ennek ellenére Békésen és Szarvason keretösszegünk már 158-169 m2-re is elegendő lehet.

Jól látható, hogy jelentős különbségeket figyelhetünk meg az árak között, hiszen Gyulán egy házat olyan drágán kínálnak, hogy annak árából Békésen akár két családi házat is megvásárolhatnánk.

Mi a helyzet a lakások piacán?

A lakások átlagára már magasabban mozog. Békésen és Orosházán például ennyi pénzért már könnyen találhatunk eladó lakásokat. A szarvasi lakások tekintetében 20 millió forint körülbelül 82-90 négyzetmétert jelent. Békéscsabán a lakás típusától függően 76-80 m2-es ingatlant is vásárolhatunk.

A legdrágábban a gyulai téglalakásokat kínálják, itt ugyanis csupán 69 m2-re lenne elegendő 20 millió forint. A panellakások árfekvése is jelentős, melynek köszönhetően ekkora összegből 76 négyzetméterre futná.

Felforgatta a lakóingatlan igényeket a tavalyi év

A 2020-as év nagy fordulatokat hozott az ingatlanpiacon, az eddig megfigyelhető tendenciák teljes mértékben átalakultak. A kisebb lakások helyett egyre népszerűbbek lettek a családi házak, a panellakások tekintetében pedig az erkély alapvető szempont lett a választásnál. Sőt jóval nagyobb szerepet kapott a természet közelsége is.

Forrás: ingatlannet.hu

Most Popular

To Top

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!