Mészáros Lőrincé lehet a magyar marhapogácsagyár

A halmajugrai Zöldolaj BB eszközeit felszámolás keretében értékesítik. Gyakori esemény ez a cégvilágban, de ez a történet az érintett szereplők és a sok fordulat miatt egyáltalán nem átlagos. Vajon lehet-e esélye a túlélésre egy olyan, egykoron ígéretes cégnek, amely teljesen be van ékelődve Mészáros Lőrinc visontai cégbirodalmába, ráadásul a Mátrai Erőműnek még elővásárlási joga is van?

A Mátrában, Heves megyében, Gyöngyös közelében található Visonta, illetve Halmajugra, egy legendás, a szocializmusban is mértékadó ipari centrum.

– írja az index.

Ma már Mészáros Lőrinc errefelé az úr, az ő érdekeltségei vették meg

  • a Mátrai Erőmű többségét a korábbi német tulajdonosoktól,
  • a Geosol Kft. hulladékfeldolgozót Csányi Sándor üzleti körétől, ez a cég az erőműnek szállít elégethető biomasszát;
  • illetve Mészárosék itt építik fel a Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-t, egy ígéretes, de elég döcögősen elinduló, zöldmezős búzafeldolgozót.
    És itt működött a Zöldolaj BB Dízelalapanyag Termelő Zrt, is, amely akár egy remek bioüzemanyag és takarmánycég is lehetett volna.

Az volt az elképzelés, hogy a változó üzemanyag- (biodízel) szabályok miatt érdemes repcemagból olajat sajtolni, ráadásul a kipréselt repce minél olajmentesebb maradékából nagy energiaértékű pogácsákat lehet termelni, amelyeket az állati takarmánykeverők dolgoznak fel és elsősorban szarvasmarháknak adnak.

Ha esetleg nem lehet eladni a marhatápot, akkor pedig alacsonyabb áron ugyan, de a Mátrai Erőműnek is oda lehet adni, és el lehet égetni a megmaradt pogácsákat mint száraz biomasszát. A baj csak az, hogy a cég tevékenységei, vagyis a „zöldolaj” gyártása és a remek minőségű, még az olasz, osztrák, szlovák, román, szerb és bosnyák állattenyésztés által is vásárolt, itthon pedig a szójaimportot kiváltó tejmarha-takarmányozási termékek fejlesztése előbb a magas hitelterhek miatt döcögött, majd egy csődegyezség után 2016-ban, éppen három éve egy adóügy miatt kapott gellert.

Bővebben >>>

Close