Mennyire olcsók az ingatlanok Békés megye nagyobb településein?

Cikkünkben az Ingatlannet.hu segítségével jobban szemügyre vettük térségünkben az elmúlt hónapban uralkodó ingatlanpiaci árakat. A felhozatal igen vegyes, de vajon a Békés megyei nagyvárosokban az országos és a megyei átlaghoz képest drágábban vagy inkább olcsóbban juthatunk hozzá álmaink házához. A válasz elemzésünkből hamarosan kiderül.

Összesen öt település: Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Szarvas és Békés tekintetében vizsgáltuk meg a kínálati árakat a 2021-es év júniusi hónapjában. Kiderült, hogy a megyei átlagos négyzetméterár a lakóingatlanok (családi házak, téglalakások és panellakások) tekintetében 161 ezer forint volt. A városokat egyenként nézve vannak ennél az összegnél alacsonyabb és jóval magasabb árfekvésű ingatlanok is.


Hol a legdrágább lakást vásárolni?

Ha a legdrágább lakóingatlanokkal rendelkező települést kellene megneveznünk, akkor az első helyen mindenképp Gyula végezne, a maga 271 ezer Ft/m2 átlagárával. A második helyre Békés megye székhelye kerülne, kijelenthető ugyanis, hogy a Békéscsabán meghirdetett lakóingatlanok árai nem sokkal maradnak le a gyulai átlagos árfekvéstől. Itt a lakóingatlanok átlagára 243 ezer Ft/m2 volt 2021 júniusában. Mindkét város átlagára alulmúlja az országos átlagot, azonban megyei viszonylatban igencsak kimagaslóak.

Mégis hol a legolcsóbb?

Az öt város közül a legolcsóbbnak Békés bizonyult, ahol az eladó lakóingatlanok 136 ezer Ft/m2-be kerülnek átlagosan. Ez az összeg a Békés megyei árakhoz viszonyítva is valamelyest alacsonynak mondható, hiszen mint már korábban is kifejtettük a megyében eladásra kínált ingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 161 ezer forintért hirdették a 2021-es év nyarán. A júniusi átlagár Orosházán 163 ezer Ft/m2, Szarvason pedig 152 ezer Ft/m2-re volt tehető. Az országos átlaghoz képest ezek az ingatlanárak igencsak kedvezőnek mondhatók.

Olcsók vagy drágák az ingatlanok?

A településeket egymáshoz mérve már láthattuk, hogy hogyan alakultak az ingatlanpiaci viszonyok az elmúlt hónapban. Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy 2021 júniusában az eladásra kínált lakóingatlanok országos átlagára 480 ezer Ft/m2 volt. Jól látható, hogy ezt az árat a legdrágább Békés megyei település sem érte el, hiszen majdnem 200 ezer forintos különbség látható a négyzetméter árak között.

A békési ingatlanok átlagárához viszonyítva pedig 300 ezer forintos különbözetet is megállapíthatunk. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az országos ingatlanárakhoz képest alacsonyabb összegért találhatunk magunknak saját otthont Békés megyében.

A családi házakat preferálják a Békés megyeiek

A KSH adatai alapján kijelenthetjük, hogy a lakásépítési kedv igen jelentősen csökkent egy év alatt, azonban akik mégis az új ingatlanok mellett adták le a voksukat, azok a családi házas ingatlantípust részesítették előnyben. Emellett az új lakások átlagos alapterülete meghaladta az országos átlagot a maga 106 m²-vel, ennek köszönhetően pedig több mint egyharmaduk épült 4 vagy annál több szobával, ami igencsak jelentős számnak mondható.

Forrás: ingatlannet.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!