Magyarország jobban teljesít? – Lassan a pengő sorsára juttatja a forintot az Orbán-kormány

Soha nem volt még annyira gyenge a forint, mint most. Az eddigi történelmi mélypontot – szeptember 27-én került 336,24 forintba egy euró – kedden délelőtt 9 óra után néhány perccel érte el az árfolyam, amint kinyitottak Európa legnagyobb tőzsdéi. És nem volt megállás: alig fél órával később már a 337-es szintet is elérte az árfolyam,

az új történelmi mélypont 337,02.

Azóta egy kicsit visszaerősödött a forint, 336,8-336,9 körül mozog az árfolyam.

A Magyar Nemzeti Bank egy hete döntött úgy, hogy változatlanul hagyja az alapkamatot. Akkor is, ahogy hónapok óta mindig, ugyanaz volt a kulcsüzenet: az MNB számára csak a 3 százalékos inflációs cél elérése számít, az árfolyam nem.


Az előző, szeptemberi mélypont után egy kis időre még 328-ig is visszaerősödött a forint, de november eleje óta újra a 330 fölötti tartományban mozog az árfolyam.

A forint ma más devizákhoz képest is gyengül: egy dollár a reggeli 304-hez képest már 305,9 forintba is került, a svájci frankhoz képest pedig 305,4-ről 306,3-ig mozdult az árfolyam.

A Jobbik közleménye:

A Jobbik nem először hangsúlyozza, hogy az indokoltnál sokkal gyengébb forintárfolyam száz- és ezermilliárdokba kerül a magyar adófizetők számára. Köztudott ugyanis, hogy ez a jelenség hallatlanul megdrágítja az importtermékeket, hiszen minden euró fejében több forintot kell fizetni. Így drágul meg az ideális árfolyamhoz képest az iPhone mintegy 30-40 ezer forinttal, de ami sokkal többeket, mindenkit érint: minden külföldről behozott élelmiszer, így az import tej, a gyümölcs vagy a kávé is. Az Orbán-kormány képviselői számtalanszor hangsúlyozták, hogy a gyenge forint jó az “exportáló magyar cégeknek”, ugyanakkor emlékezetnénk arra, hogy az exportot jellemzően a hazánkban működő multicégek bonyolítják le, s sajnos igen ritkán találkozunk világpiaci sikereket befutó magyar startupokkal… A mai, rekordmagas forintárfolyamért nemcsak a kormányt tesszük felelőssé, ez szakmaiatlan is lenne. Ugyanakkor elvárjuk, hogy a kabinet közvetett eszközökkel hasson, még ha csak korlátozottan is tud, de legalábbis ne tegyen olyan nyilatkozatokat, amelyek mintegy üdvözlik a gyenge forintot. A Magyar Nemzeti Banktól pedig nagyon szívesen látnánk a piacot megnyugtató nyilatkozatot, mert az nem tartható, hogy a magyar polgárok fizessék meg az évtizedes mélyrepülés árát.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke

Close