Magyarország erősödik? Az Orbán-kormány bedönti a forintot?

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben szerdán délután, röviddel fél három után. Majd nem sokkal később ismét negatív rekordot döntött, pár perccel délután öt előtt pedig totális csődöt mondott a magyar fizetőeszköz:

340 forintba került 1 euró.

A családok pénztárcája is megérezheti a harmatgyenge nemzeti valutát, de akadnak olyan polgártársaink is, akik jól járnak a történelmi mélypont közelében táncoló forinttal.

A gyenge forint negatív hatásával a bevásárlás során szembesülhetnek a magyar családok, a boltokban ugyanis előbb-utóbb minden olyan termék drágulni fog, amelyért a vásárló ugyan forinttal fizet, de a kereskedő más valutában (pl. euróban) vásárolja azt meg külföldről. Ilyen termékek többek között a kakaó, banán, kávé, narancs, vagyis minden olyan termék, amit Magyarországon nem lehet nagy mennyiségben megtermelni vagy előállítani.

De egyébként még az itthon előállított magyar termékek árára is – ha nem is közvetlenül – de hatással van a gyenge forint, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Az utazás szerelmesei is megsínylik a gyenge hazai valutát: a repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Költőpénzből biztos, hogy többet kell majd átváltani, és a külföldi tankolás is drágább lesz.

Ugyanaz a helyzet a dollárral, ezáltal az üzemanyaggal is, mint a többi termékkel: bár a magyar polgárok forintban fizetik ki a tankolást a kúton, a kőolajat dollárban mérik, így az árakat nagyban befolyásolja a forint-dollár árfolyam.

Hogy is mondta Orbán Viktor anno, amikor 274 forint volt az euró? “A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak.”

Close