2021.04.14 03:39

LMP: az összeomlás szélére került a vízügyi szektor

Keresztes L. Lóránt LMP

A vízügyi szektor jelenleg a csőd szélén táncol. Nincs forrás a karbantartásra, a szaktudás elveszik, a cégek a működése ingatag. A valódi cselekvés egyre sürgetőbb. A vészharangot már maga Orbán Viktor is megkongatta, de egyelőre csak mismásoló félmegoldás született a valódi cselekvés helyett, mondta Keresztes L. Lóránt szombati sajtótájékoztatóján.

A témában a miniszterelnök 10 év hallgatás után szólalt meg az ágazat problémáiról, cselekvési kényszerről beszélt, és arról, hogy a problémák megoldása 1000 milliárdos nagyságrendű.

Keresztes L. Lóránt szerint a vízügyi ágazat problémái még bőven 2010 előtt keletkeztek, viszont az elmúlt 10 év alatt a mostani kormány sem a megoldásra törekedett, hanem olyan kormányzati döntéseket hozott, amelyek tovább rontották az egyébként sem rózsás helyzetet, így az egyre gyakoribb anomáliákkal – csőtörésekkel, végeláthatatlan útfelbontásokkal, vízminőségi problémákkal – mindenki nap mint nap találkozik.

A vízügyi szektor jelenleg a csőd szélén táncol. Nincs forrás a karbantartásra, a szaktudás elveszik, a cégek működése ingatag. A valódi cselekvés egyre sürgetőbb.


Ha a kormány valóban megoldásra törekszik, akkor az első feladata, hogy az ügyre kormányzati felelőst jelöl ki, aki párbeszédet folytat a vízügy szakértőivel, a közmű vállalatok képviselőivel és az önkormányzatokkal ahelyett, hogy ebből is pártpolitikát csinál. A következő fontos lépés a közműadó kivezetése, ami jelen pillanatban megbénítja a cégek működését.

A kormány is tisztában van azzal, hogy meglévő forrásokon túl még 1500-3000 milliárd Ft hiányzik a legfontosabb karbantartási munkálatok elvégzésére. A jövő évi költségvetésben azonban csak egy kisebb, másfél milliárdos összeg szerepel, amit az állami közműcégekhez vándorol, az önkormányzatiak pedig egyáltalán nem kapnak segítséget. Így viszont a probléma nem oldódik meg, hanem mélyül, miközben az ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés és -kezelés a legfontosabb a közszolgáltatások közül.

LMP Sajtó