Ilyen ingatlanpiaci árakra számíthat Békés megyében

Az árkülönbségek továbbra is jelentősek a hazai ingatlanpiacon, különösen igaz ez a vidéki és a fővárosi ingatlanok tekintetében. Azonban a vidéki ingatlanárak között is igen nagy differenciákat fedezhetünk fel. Így, aki Békéscsabán vagy a környéken keres ingatlant, meglepő árkülönbségeket is találhat a Békés megyei ingatlankínálatban. Nem mindegy ugyanis, hogy a megyeszékhelyünkről, egy kisebb városról, vagy esetlegesen egy faluról van szó. Emellett igen fontos befolyásoló tényező lehet még az ingatlan alapterülete, az állapota az adott településen belüli elhelyezkedése és még számos szubjektív tényező.

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzéséből már kiderült, hogy idén ősszel igen kedvezően alakult az ingatlanok kínálati átlagára, valamint hogy az albérletpiaci árak csökkenőben voltak, így azok számára is volt kedvező alternatíva, akik idén egy saját lakás vásárlását nem tudták megengedi maguknak. Cikkünkben most annak járunk utána, hogy Békéscsabán és a környező, nagyobb lélekszámú településeken milyen átlagáron kínálják eladásra az ingatlanokat, valamint megnézzük, hogy ezek alapján mire számíthatnak a vevők. Fontos azonban leszögezni, hogy az elemzésünk az áralku nélküli árak figyelembevételével készül.

Erre számíthatunk mostanában

A legnagyobb összegeket a lakásokért kell kifizetni a megyében. A panellakások ára nem elhanyagolható, azokat ugyanis Szarvas területén közel 285 ezer Ft/m2-es áron kínálják eladásra a tulajdonosok. Ennek ellenére ebben a városban figyelhető meg a legolcsóbb négyzetméter árral rendelkező családi házak is, hiszen azokat átlagosan 100 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra mostanában. A szarvasi téglalakásokat pedig 265 ezer Ft/m2-ért kínálják, amely majdnem megegyezik a gyulai ingatlanpiacon hirdetett tégla építésű lakások átlagárával is. Gyulán a panellakásokat 250 ezer Ft/m2-es, a családi házakat pedig 222 ezer Ft/m2-es átlagáron találhatjuk meg az ingatlanpiacon.

A megyeszékhely árai nem nevezhetőek a legdrágábbaknak, mégsem elhanyagolhatóak. Békéscsabán ugyanis a családi házakat mostanában 172 ezer forintos, a téglalakásokat 250 ezer forintos, a panellakásokat pedig szintén 250 ezer forint körüli négyzetméter áron kínálják.

Békés és Orosháza valamivel olcsóbbnak számít már a többi felsorolt városhoz képest, Békésen ugyanis a téglalakása átlagára csupán 233 ezer Ft/m2-re tehető, a panellakásokat 143 ezer Ft/m2-ért kínálják, családi házat 123 ezer Ft/m2-es áron pedig találhatunk magunknak. Orosházán a téglalakások még olcsóbbak, ugyanis azokat 221 ezer forintos négyzetméter áron hirdetik, ezzel szemben a tégla építésű lakások és a családi házak már drágábbak a békési átlagáraknál.

Ön tudta, hogy nőtt a lakásépítések száma a megyében?

A KSH statisztikai adataiból megtudhatjuk, 2020 I. félévében Békés megyében az előző év azonos időszaki 38-ról 90-re nőtt az épített lakások száma. A 90 lakásból 50 a megye kisebb városaiban, 37 a megyeszékhelyen, 3 községekben épült, érdemi növekedés a városokban történt. Érdekes, hogy a megépült ingatlanok átlagos alapterülete – 105 m² – meghaladta az országos átlagot – 96 m² – és több mint 50 százalékuk 4 vagy annál több szobával épült meg.

ingatlannet.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!