Így változott egy év alatt Békés megye ingatlanpiaca

Az elmúlt egy évben igen sok minden történt a hazai ingatlanpiacon. A 2019-es év végén az ingatlanpiaci szakértők már az árak emelkedésének mérséklődését, stagnálását és esetleges csökkenését prognosztizálták. A 2020-as év sem volt tipikusnak mondható, hiszen a világjárvány következtében számos gazdasági ágazat helyzete megváltozott, nem volt ez máshogy az ingatlanpiaccal sem.

A koronavírus következtében az áprilisi, illetve a májusi hónapokban csökkentek a tranzakciószámok és egyre gyakoribb lett a kiváró magatartás. Ennek köszönhetően néhány településen már csökkenni is kezdtek az átlagárak. Annak ellenére, hogy rövid távon már beszámolhattunk az árak mérséklődéséről, hosszú távon azonban nem sok jele van az árak csökkenésének.

A családi házak szinte mindenhol drágábbak lettek

2019 júliusa és 2020 júliusa között minden bizonnyal a gyulai házak átlagárai emelkedtek a legnagyobb mértékben, sőt a megyében végig ott voltak a legdrágábbak az ilyen építésű ingatlanok. Gyula területén tavaly júliusban még 200 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a családi házakat, ez az összeg napjainkban már eléri a 230 ezer Ft/m2-t.

A második legdrágább városnak megyeszékhelyünk, Békéscsaba bizonyult az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján. Az egy év alatt mintegy 12 százalékos áremelkedés következtében, idén júliusban már 175 ezer forintos négyzetméter áron vásárolhattunk házat a megyeszékhely területén. Ez az összeg azonban négyzetméterenként majdnem 60 ezer forinttal alulmúlja a gyulai árfekvést.

Orosházán az elmúlt egy évet tekintve szintén az árak emelkedéséről lehet beszámolni. Tavaly júliusban még 112 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták eladásra a családi házakat, idén ez az összeg már elérte a 133 ezer Ft/m2-t is.

Békésen minimális drágulás volt érzékelhető 2019 és 2020 júliusa között, ott ugyanis egy 10 ezer forintos négyzetméterár emelkedésről beszélhetünk.

Szentes kivételnek bizonyult a többi megfigyelt városhoz képest, hiszen ott árcsökkenést figyelhettünk meg az egy év során. Ennek köszönhetően az átlagárak 110 ezer Ft/m2-ről 95 ezer Ft/m2-re mérséklődtek.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!