Hülyének kell lenni, ha azt hisszük ez normális! – Mészáros Lőrinc vagyona kétszer akkora, mint az angol királynőé!

A The Sunday Times minden év tavaszán összeállítja listáját a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb ember becsült vagyonáról. A brit szupergazdagok felső kasztjának összvagyona egy év alatt 47,78 milliárd fonttal 771,13 milliárd fontra (csaknem 290 ezer milliárd forintra) emelkedett az egy évvel korábbi 658 milliárd fontról, amely szintén rekord volt

írja a Hvg.hu.

A milliárdosok világának fővárosa továbbra is London, ahol 95 fontmilliárdos él, több, mint a világ bármely más városában.

Az idei milliárdos ranglistát a Hinduja testvérek vezetik, 22 milliárd fonttal. Sri és Gopi Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed. A család vagyona egyetlen év alatt csaknem másfél milliárd fonttal gyarapodott. A tavalyi Rich List első helyezettje, Jim Ratcliffe, az Ineos globális vegyipari vállalatcsoport alapító tulajdonosa az idén a harmadik helyre csúszott vissza. Vagyona az egy évvel ezelőtti 21,05 milliárd fontról 18,15 milliárd fontra csökkent, vállalati részesedéseinek értékvesztése miatt.

Összehasonlításképp: a héten jött ki a 100 leggazdagabb magyar listája. Ezen az első helyezett Csányi Sándor, akinek a vagyona angol fontba átszámítva 961 millió, a második Mészáros Lőrincé pedig 790 millió.

Akkor ki a király?

Az irodalmárok vagyonlistáját Joanne K. Rowling vezeti, akinek 750 millió font vagyont tulajdonítanak, 50 millió fonttal többet, mint tavaly. A zenei vagyonlistát viszont hosszú évek óta először már nem Paul McCartney vezeti: Andrew Lloyd-Webber, az eddigi örök második világhírű musicalszerző ezúttal jelentős előnnyel megelőzte, az ő vagyona jelenleg 820 millió font.

A Rich List élmezőnyéhez képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 93 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 370 millió fonttal szerepel, ugyanannyival, mint tavaly. Ezzel együtt is az uralkodó 12 helyet visszacsúszott egy év alatt, vagyona ugyanis tavaly a 344., az idén már csak a 356. helyhez volt elegendő a Rich List ezres mezőnyében.

Close