Erre elég 15 millió forint a Békés megyei ingatlanpiacon

15 millió forint sokat érhet a vidéki ingatlanpiacon. Ebből valahol akár 180 m² feletti ingatlan is vásárolható, valahol viszont ennél csak jóval kevesebbre elég ez az összeg. Ez nemcsak az adott településtől és a földrajzi fekvéstől, hanem az ingatlan típusától is függ, hiszen a legtöbb esetben a lakásokat drágább négyzetméter áron kínálják eladásra, mint a családi házakat.

Mekkora családi házra elég 15 millió forint?

A válasz attól függ, hogy melyik településen. A vizsgálatunk alá vont városok közül, a júniusi átlagos négyzetméter árak alapján, a legnagyobb alapterületű, majdnem 200 m²-es házat Szarvason kapnánk 15 millió forintért. Ehhez képest Gyulán csak egy 67 m2-es házat vásárolhatnánk ugyanennyi pénzért a júniusi átlagárakon számolva.

Békésen és Orosházán a szarvasinál valamivel kisebb, körülbelül 121-131 négyzetméter alapterületű házat tudtunk volna a júniusi hónapban megvásárolni a már korábban is említett összegből.


A megfigyelt városok közül minden bizonnyal Gyula viszi a prímet a családi házak tekintetében, hiszen még Békéscsabán is nagyobb alapterületre lehet elegendő 15 millió forint. Ebből az összegből ugyanis átlagosan 84 négyzetméteres házat vásárolhatunk a megyeszékhelyen.

Természetesen a kisebb településeken, illetve falvakban ennél jóval nagyobb alapterületű házakat is találhatunk a Békés megyei ingatlanpiacon.

Hány négyzetmétert jelent 15 millió forint a lakáspiacon?

A családi házakhoz hasonlóan, a lakások tekintetében is a gyulai piac az egyik legdrágább, viszont itt már a békéscsabai átlagárak sem elhanyagolhatóak, sőt meg is előzik a gyulai árfekvéseket.  Gyulán idén februárban a téglalakások és panellakások esetében 250-280 ezer forintért juthattunk hozzá egyetlen négyzetméterhez, ami 15 millió forint esetén a téglalakások tekintetében 53 m²-t, a panellakások nézve pedig körülbelül 60 m2-t jelentett. Ezzel szemben Békéscsabán az átlagárak 267 és 270 ezer Ft/m2 között mozogtak, így téglalakást 53 négyzetméteres, panellakást 56 négyzetméteres átlag alapterülettel lehetett júniusban találni.

Legolcsóbbnak a Békésen hirdetett panellakások bizonyultak, itt egy 50 m2 körüli lakás már 7-8 millió forintért is megvásárolható volt az előző hónapban. Téglalakást Békés területén 213 ezer Ft/m2-es átlagáron lehetett találni, melynek következtében az alapul vett összegből akár 70 négyzetméteres alapterületű lakás is megvásárolható volt a júniusi hónapban.

Szarvason 15 millió forintból átlagosan 75-78 m2-es alapterületű lakást találhattunk az ingatlanpiacon. Orosházán pedig ez az összeg körülbelül 69-72 m2-es alapterületre volt elegendő.

Lehet, hogy újra feléled az ingatlanpiac?

Elemzések szerint júniusban már az egy évvel ezelőtti aktivitás volt jellemző az ingatlanpiacon, sőt a piac már nagy valószínűséggel május végén stabilizálódott. Magyarországon a lakóingatlan piac a tavalyi szinteken kezdte a 2020-as évet, majd jelentősen visszaesett március utolsó két hetében. Ezt követően viszont május végéremár visszarendeződött a tavalyi szintre.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!